Categories
Artikkelit

Kuntosaliyrittäjä sai tuomion dopingrikoksesta

LAPPEENRANTA. Lappeenrantalainen kuntosaliyrittäjä on tuomittu sakkoihin dopingrikoksesta ja rattijuopumuksesta. Etelä-Karjalan käräjäoikeus määräsi teoista tiistaina 1 320 euron sakot.Dopingaineet löytyivät 50-vuotiaan miehen hallusta kotietsinnässä. Poliisi löysi kotietsinnässä 150 tablettia stanotzolia, 406 tablettia metandienonia, 75 ampullia testosteronia ja viisi ampullia nandrolonia.Mies kertoi tuoneensa dopingaineet Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta kilpaillessaan kehonrakennuksessa MM- ja EM-tasoilla vuosina 2004 ja 2005. Syyteoikeus olisi näin ollen ollut jo vanhentunut. Syyteoikeus dopingrikoksesta vanhenee viidessä vuodessa.Mies kertoi oikeudessa myös, että oli käyttänyt aineita säännöllisesti ”punttia nostaessaan” tämän vuoden tammikuuhun saakka. Hän sanoi käyttäneensä kaksi ampullia päivässä ja 12 viikossa.KÄRÄJÄOIKEUS joutui arvioimaan, oliko dopingaineiden tuonti tapahtunut jo kuntosaliyrittäjän ilmoittamana aikana. Kihlakunnansyyttäjä Ilpo Kohonen arvioi tuonnin tapahtuneen elokuun 2006 ja helmikuun 2011 välisenä aikana.Käräjäoikeus taipui syyttäjän kannalle. Oikeus piti epäuskottavana, että aineet olisivat peräisin yli viiden vuoden takaisesta maahan tuonnista, koska mies itse kertoi käyttäneensä doping- ja lääkeaineita urheiluharrastuksessaan jatkuvasti.Miehellä oli omien sanojensa mukaan reseptit osaan aineista. Käräjäoikeus muistutti kuitenkin päätöksessään, ettei resepteillä ole merkitystä asian ratkaisemisessa, koska aineiden tuominen ilman maahantuontiin oikeuttavaa lupaa on kiellettyä.DOPINGAINEET löytyivät, kun poliisi tutki miehen rattijuopumustapausta. Hän jäi kiinni tämän vuoden helmikuun ensimmäisenä päivänä autoillessaan Lappeenrannassa amfetamiinin vaikutuksen alaisena.Mies itse kiisti huumausaineen käytön. Hän arveli, että amfetamiini oli peräisin toisen aineen, efedriinien aineenvaihdunnasta.Kirjallisena todisteena hän esitti oikeudessa osan toisen henkilön potilaskertomusta. Oikeuden mielestä se ei osoittanut, että amfetamiini olisi peräisin jonkun muun aineen vaihdunnasta.Potilaskertomuksessa ei nimetty sen antajaa eikä siinä ollut allekirjoitusta. Kirjoitustavaltaan se oli vedotulta osin epäselvä, oikeus totesi.Mies on ollut rattijuopumuksen takia ajokiellossa helmikuusta lähtien. Oikeus ei ajokieltoa enää jatkanut.Dopingaineet oikeus tuomitsi valtiolle menetetyksi.

Matti Riihelä

Kirjoittaja: