Laine toivoi viran hakijoilta yhteistyötä palkkaratkaisussa

Lappeenrannan kaupunginjohtajan virkaa tavoittelevat kolme kärkiehdokasta tyytyivät lopulta 12 000 euron kokonaispalkkaan.

LAPPEENRANTA. Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine (kesk.) peräsi muilta kaupunginjohtajan viran tavoittelijoilta periksi antamattomuutta palkka-asiassa.

Laine kyseli sähköpostilla, voisivatko ehdokkaat tehdä yhteistyötä, ja pitää yhteisenä linjana nykyistä kaupunginjohtaja Seppo Miettiselle maksettavaa noin 13 500 euron palkkatasoa.

Etelä-Saimaan tietojen mukaan Laine viestitti asiasta heti valtuustoryhmien kuulemistilaisuuden jälkeen viime viikon tiistaina.

Vihdin kunnanjohtaja Kimmo Jarva (sit.) oli palkkatason suhteen samoilla linjoilla. Hän vastasi Laineelle seuraavana päivänä ja kertoi jo esittäneensä edellisen päivän haastatteluissa palkkaukseen samaa tasoa, mikä on nykyisin virasta maksettava palkka.

Uudenmaan liiton maakuntajohtaja Ossi Savolainen (kok.) ei tiettävästi tähän sähköpostien vaihtoon osallistunut.

Laine myöntää olleensa yhteydessä Jarvaan ja Savolaiseen. Hän toteaa leikkisästi hakeneensa yhteistä neuvotteluvoimaa.

— Kartelliahan siinä yritettiin, mutta sellaista ei syntynyt. Jarva oli valmis hyväksymään valmistelutyöryhmän tarjouksen, minkä jälkeen totesin, etten itsekään esitä suurempaa palkkavaatimusta, vaikka tiedän virkaan valittavan tulevan erittäin vaativaan tehtävään.

Laineen yritys vaikuttaa virkaa koskevaan palkkaratkaisuun karahti lopulta onnettomasti kiville.

— Olen ymmärtänyt, että tarjottu 12 000 euron kokonaispalkka sopii kaikille.

Viran valintaa valmisteleva työryhmä esittää kaupunginjohtajan kokonaispalkaksi 12 000 euroa kuukaudessa. Hakijoille lähetettiin vielä kyselyn muodossa esitys kokonaispalkasta viime viikolla.

Tarjous tyydytti lopulta kaikkia ehdokkaita. Miettisen aloittaessa virassa hänen lähtöpalkkansa oli noin 11 000 euroa.

Valmisteluryhmä halusi vastauksen myös siihen, ovatko kaikki valmiit muuttamaan perheensä kanssa Lappeenrantaan, jos tulevat valituksi. Aikaisemmin varauksia esittänyt Lainekin oli nyt valmis tähän ratkaisuun.

Valintaryhmä etsi tiistain kokouksessaan yksimielisyyttä yhden ehdokkaan taakse, mutta ryhmää johtavan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Heikki Järvenpää (kok.) mukaan tavoitteen toteutuminen ei ollut lähelläkään.

— Sen sijaan päätimme esityksestä, jossa kaikki kolme ovat ehdolla.

On mahdollista, että myöskään kaupunginhallitus ei äänestä asiasta, vaan jättää valinnan valmisteluryhmän esityksen mukaisesti kaupunginvaltuuston ratkaistavaksi.

Valtuutetut voivat halutessaan nostaa ehdolle muitakin nimiä, mutta ainakin eilen tiistaina sitä pidettiin yleisesti epätodennäköisenä. Valinta tehdään Laineen, Jarvan ja Savolaisen välillä.

Kaupunginjohtaja valitaan suljetulla lippuäänestyksellä maanantaina 29. elokuuta kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Asetelmat Lappeenrannan kaupunginjohtajan valintakuvioissa ovat aikaisempaa kirkkaammat. Kimmo Jarvasta on tullut selvä suosikki virkaan. Toiseksi eniten on kannatusta Janne Laineella, mutta ei riittävästi. Ossi Savolaisen tukijat ovat sen sijaan huvenneet ratkaisevasti.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki