Opiskelijoiden ostaminen ei innosta Etelä-Karjalan kuntia

Etelä-Karjalassa vain savitaipalelaisille maksetaan siitä, että kirjat pysyvät kotikunnassa myös opiskeluaikana.

Luokanopettajaksi keväällä Savonlinnasta valmistunut Tuija Kylliäinen piti kirjansa kotikunnassaan koko opiskeluajan. Hän sai Antti Matikan säätiöltä stipendit opintoihinsa vuosina 2007 ja 2009.

Stipendejä säätiöltä saavat vain savitaipalelaiset yliopisto-opiskelijat. Jos kirjat siirtää muualle, ei tukeen ole oikeutettu.

— Raha oli yksi syy. Toinen oli se, että kävin kuitenkin kesät töissä Savitaipaleella ja koin ehkä kotikunnan vaihtamisen jotenkin vaikeaksi, Kylliäinen pohtii.

Savitaipale on ainut Etelä-Karjalan kunta, jonka asukkailla on mahdollisuus hakea tukea opintoihin jättämällä kotikuntansa vaihtamatta. Rahaa ei esimerkiksi Pohjois-Suomen kuntien tapaan oteta budjetista, vaan se tulee kunnan hallinnoimilta säätiöltä ja rahastolta.

Antti Matikan säätiöltä rahaa voi hakea kahdesti opiskeluaikana, mikäli kirjat säilyvät Savitaipaleella. Ammattikoululaisten ja ammattikorkeakoululaisten tuki tulee koululaisrahastolta, mutta ehdot ovat samat.

Etelä-Karjalan kunnista vain Ruokolahdella on tosissaan harkittu budjettirahoitteista tukea kunnassa kirjoilla pysyville opiskelijoille. Asiaa ei kuitenkaan lähdetty viemään eteenpäin.

— Teimme talousjohtajan kanssa hieman laskuharjoituksia, mutta emme löytäneet taloudellisia perusteita sille, kunnanjohtaja Antti Pätilä kertoo.

Parikkalassa pidetään mahdollisena, että tukia voitaisiin alkaa maksaa, jos muuttoliike kääntyisi kunnasta pois.

— Monet syrjäiset kunnat tekevät sitä, mutta kokisin sen enemmän niiden kuntien jutuksi, joilla on ongelmia poismuuton kanssa. Meidän muuttoliikkeemme on tasapainossa. Jos tilanne muuttuu, niin voisimme selvitellä tällaisia järjestelyjä, kunnanjohtaja Hans Olander pohtii.

Kunnanjohtajista viisi ei näe syytä edes harkita etuuksien maksamista. Käytännön hyödyt kunnalle ovat heidän mielestään todistamatta.

— Emme ole nähneet, että sillä pitkällä aikavälillä olisi vaikutusta esimerkiksi paluumuuttoon, Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila toteaa.

Eikä opiskelijakaan aina hyödy kotikuntakikkailusta. Se saattaa päin vastoin tulla kalliiksi.

— Pääkaupunkiseudulla asuva saa niin ison edun joukkoliikenteestä, että kirjat kannattaa ehdottomasti siirtää sinne. Muilla paikkakunnilla sen sijaan edut eivät ole niin suuria. Nuoret osaavat kyllä laskea, mikä heille on kannattavinta, Savitaipaleen kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi sanoo.

Kirjoittaja:
Daniel Wallenius