Lappeenrannan kaupunki osakkaaksi tennishalliyhtiöön

Kaupunki sijoittaa 300 000 euroa uuden tennishallin rakentavaan yhtiöön. Linnoituksen urheilutalo halutaan tenniksenpelaajilta muuhun käyttöön.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt -konserni on saamassa jälleen uuden osakeyhtiön. Kaupunki sijoittaa 300 000 euroa osake- tai rahastopääomana kiinteistöyhtiöön, joka rakentaa uuden kahden kentän tennishallin Huhtiniemeen. Yhtiöstä tullee Yritystila-yhtiön tytäryhtiö.

Vastineeksi kaupunki saa peliaikaa — paljonko ja millä hinnalla, on vielä auki.

Uusi halli korvaa tenniksenpelaajien käytössä olleen, kaupungin omistaman Linnoituksen urheilutalon. Kaupunki haluaa urheilutalon tilat muuhun käyttöön, joka on vielä mietinnässä. Uutta hallia yritetään päästä rakentamaan mahdollisimman pian.

Tenniksenpelaajien pyörittämä Lappeenrannan Urheilutalo -yhtiö on vuosikymmenet hallinnut urheilutaloa. Muiden lajien harrastajat ovat kadonneet sieltä käytännössä kokonaan.

Uuden kiinteistöyhtiön perustavat yhdessä Lappeenrannan kaupunki, Lappeenrannan Urheilutalo Oy sekä Lappeenrannan tennisseura. Kaupunginlakimies Eero Immonen arvioi, että kaupungista tulee yhtiön enemmistöosakas. Lopullinen yhtiösopimus on vielä työn alla.

Kaupungin 300 000 euron satsauksen katsotaan olevan sopiva korvaus tenniksenpelaajille siitä, että he lähtevät Linnoituksesta.

Urheilutalo-yhtiö ei ole maksanut vuokraa Linnoituksen huonokuntoisista tiloista lainkaan. Yhtiö on kuitenkin maksanut talon ylläpitokulut kuten sähkölaskut. Kulunsa yhtiö on kuitannut pelimaksuillaan.

Urheilutalo Oy:n liikevaihto eli tulot pelimaksuista oli viime vuonna 41 000 euroa. Omakustanneperiaatteella toimiva yhtiö teki tappiota noin 4 000 euroa. Urheilutalon tennishallin käyttöaste on yli 90 prosenttia.

Huhtiniemessä yksityistä Etelä-Karjalan Liikuntakeskusta pyörittävä toimitusjohtaja Lasse Blomqvist ihmettelee julkisin varoin nousevan kilpailevan tennisyhtiön ilmaantumista aivan oman hallinsa viereen.

Liikuntakeskuksella on yksi tenniskenttä, jonka viereen voisi hänen mielestään rakentaa vielä yhden.

Blomqvist itse neuvotteli pitkään kaupungin ja tennisharrastajien kanssa, jotta uudet tenniskentät olisi rakennettu Liikuntakeskuksen olemassaolevan tenniskentän yhteyteen kaupungin 300 000 euron tukea hyödyntäen. Samalla olisi hyödynnetty muun muassa Liikuntakeskuksen sosiaalitilat ja ajanvaraus.

— Sopimus olisi syntynyt vain, jos se olisi tehty täysin tenniksenpelaajien ehdoilla, sanoo Blomqvist hankkeen kaatumisesta.

Tenniksenpelaajien puuhamies, Lappeenrannan Energian toimitusjohtaja ja Urheilutalo Oy:n hallituksen jäsen Reijo Kolehmainen sanoo, että neuvottelut kaatuivat hintaan.

Tenniksenpelaajat halusivat tuntinsa edelleen omakustannehintaan kuten Linnoituksen urheilutalossa, mihin Blomqvist ei yksityisenä yrittäjänä voinut suostua.

— Tenniksenpelaajat eivät olisi saaneet hintakontrollia, perustelee Kolehmainen.

Blomqvistin tulkinnan mukaan markkinoille tulee hintoja polkeva, julkisin varoin tuettu kilpailija.

Apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski ei näe ongelmana sitä, että kaupunki on nyt mukana yksityisen yrittäjän kanssa kilpailevassa bisneksessä. Hän muistuttaa, että kaupunki ei pyöritä varsinaista liiketoimintaa, vaan se on Urheilutalo Oy:n ja tennisseuran harteilla.

Etelä-Karjalan yrittäjien toimitusjohtaja Jukka Korkeila on kriittisempi. Hänen mielestään kaupungin pitäisi tarkkaan miettiä, mihin yhtiöihin se menee mukaan.

Korkeilan mukaan kaupungin on aina kilpailutettava hankintansa ja mietittävä tarkkaan, vääristääkö kaupunki omilla toimillaan kilpailua ja vapaata markkinataloutta.

Uuden tennishallin paikka on keskiviikkona teknisen lautakunnan käsittelyssä. Blomqvistin mielestä ehdotettu paikka aivan Liikuntakeskuksen kyljessä syö hänen salibandyhallinsa parkkipaikat. Hänen mielestään parempi paikka hallille olisi muutaman kymmenen metrin päässä nykyisellä kaupungin ulkovarastoalueella.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara