Categories
Artikkelit

Lappeenranta ei päästä erikoiskauppaa Leiriin

Kaupunginhallitus hyväksyi Seppo Miettisen esityksen yksimielisesti. Keskon ja SRV:n iso kauppakeskus jää tällä erää syntymättä.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginhallitus päätti pitää erikoiskaupan ydinkeskustassa. Leiriin ei näillä näkymin tule SRV:n ja Keskon mittavaa kauppakeskusta.

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina yksimielisesti kaupunginjohtaja Seppo Miettisen esityksen. Sen mukaan erikoiskaupan toimitilatarve voidaan täyttää ainakin tämän vuosikymmenen ajaksi ydinkeskustaan vireillä olevilla ja suunnitelluilla hankkeilla. Erikoistavarakauppakeskuksen sijoittamiselle Leiriin noin kilometrin päähän keskustasta ei ole tarvetta.

Kaupunki kuitenkin ottaa keskustasta katsoen radantakaisen Leirin alueen uudelleen tarkasteluun, jos ydinkeskustan vireillä olevissa hankkeissa ei tehdä investointipäätöksiä ensi vuoden aikana niin, että erikoistavarakaupan tilatarve voidaan täyttää.

Kaupunginhallitus päätyi toiseen ratkaisuun kuin tekninen lautakunta, joka olisi täpärän äänestyksen jälkeen hyväksynyt SRV:n ja Keskon erikoiskauppapainotteisen kauppakeskuksen Leiriin sellaisenaan.

KAUPUNKI JATKAA nyt neuvotteluja SRV:n ja Keskon kanssa muista mahdollisista hankkeista.

Keskon Kaakkois-Suomen aluejohtaja Timo Heikkilä pitää kaupungin ratkaisua poikkeuksellisena.

-Kaupungin linjaukset ovat liikkuneet molempiin suuntiin, ja nyt päädyttiin tähän. Siinä mielessä nyt tehty päätös oli yllätys, että kun tämän tyyppistä hanketta tarjotaan keskustan alueelle, niin harvassa paikassa vetovoimaisesta yksiköstä olisi kieltäydytty.

Heikkilä sanoo Keskon olevan nyt odottavalla kannalla.

-Jos erikoiskauppaa ei lähivuosinakaan Leiriin sallita, niin tilanne menee aivan uudeksi. Mutta nyt odotamme kaupungin kutsua neuvottelupöytään.

Kesko harkitsee ilman muuta tulemista mukaan keskustan hankkeisiin.

-Kun tietää, minkälaisista kokonaisuuksista on kyse, voi asiaa arvioida paremmin. Mutta ydinkeskustaan tuskin pystytään saamaan mitään ihan Leiriin kaavaillun kauppakeskuksen kaltaista tai suuruista.

ETELÄ-KARJALAN osuuskaupallakin oli toiveena saada erikoiskauppaan keskittyvä liikekeskus Leiriin.

-Eekoo ei purnaa kaupungin päätöksestä. Tämä on meille ihan hyvä tilanne. Varmaan tämä linjaus on ydinkeskustan kehittämisen kannalta positiivinen, jos tämä päätös on jonkin aikaa voimassa, arvelee Eekoon toimitusjohtaja Ahti Manninen.

Lappeenrannan keskustassa nopeimmin ehkä käynnistyvä iso investointi on Cityconin Ison-Kristiinan laajennus ja peruskorjaus. Kaupunginteatteri tulisi laajennukseen.

Lisäksi City-korttelin rakentamisen odotetaan alkavan ensi vuonna. Keskolla on ollut tavoitteena aloittaa torin vierustan Rakuuna-kiinteistön uudisrakennus ja laajennus.

Kaupunki jatkaa neuvotteluja

Kaupunginhallitus käy jatkoneuvotteluja SRV-Kesko -tahon kanssa muiden mahdollisten kohteiden hyödyntämisestä.

Jos ydinkeskustaan hankkeista ei synny vuoden 2012 aikana investointipäätöksiä niin, että lähivuosien erikoistavarakaupan tilatarve ydinkeskustassa voidaan täyttää, otetaan Leirin alue uudelleen tarkasteltavaksi.

Kaupunki kiirehtii ydinkeskustan kaupallisten ratkaisujen kaavamuutoksia.

Williparkki valmistelee ydinkeskustan pysäköintilaitoksia koskevia suunnitelmia.

Kaupunginhallituksen tulevaisuusjaosto valmistelee 15.11.2011 mennessä esityksen keskustaajaman yleiskaavan tarkistamisesta siten, että varmistetaan mm. kaupalliseen käyttöön tulevien tonttien tarjonta vuoteen 2030 saakka.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju