Mukava hirviö päätti tapahtumantäyteisen päivän

Etelä-Saimaa seurasi Lappeenrannassa Linnoituksen yön ohjelmaa aamupäivästä iltaan.

Linnoituksen yö 4.-7.8.

Kello 12.05, juhlateltta

Kolmatta kertaa järjestettävä lasten Linnoituksen yö keräsi juhlatelttaan 2 500 ihmistä. Teltan ulkopuolella on kymmenittäin lastenrattaita rivissä.

Ennen Herra Heinämäen Lato-orkesterin konserttia Päiviö Pyysalo, vielä muutaman tunnin vallassa oleva Linnoituksen isäntä, huudattaa lapsia.

Teltan pimennossa Jaana Vinberg istuu retkituolilla ja lukee asuntoliitettä.

Teltassa on jo kuuma ja tungos on melkoinen. Lasten yleisin istumapaikka on vanhemman tai isovanhemman hartioilla.

Kello 12.40, Urheilutalo

Urheilutalon antiikki-, keräily- ja taidemessuilla kaksi alle 10-vuotiasta venäjänkielistä tyttöä katselee tauluja ja keskustelee keskenään. He pysähtyvät taulun luo, jossa on pieniä poikia. Tytöt supattelevat ja siirtyvät toisen myyntipöydän luo.

Teosten lähempi tarkastelu osoittaa, että useimmat taidemaalarit ovat venäläisiä. Miksi näin?

– Kun itäraja aukesi 90-luvulla, tarjosivat monet venäläiset taiteilijat taulujaan myytäväksi. Silloin luodut suhteet poikivat meille edelleen tauluja myyntiin, kertoo Kosken Gallerian Jaakko Kekäläinen.

Kello 13.14, Vihreä makasiini

Makasiinin lauteilla virittelee ensimmäinen bändi kamojaan. Tapahtuman päätuottaja, kaupungin vs. kulttuurisihteeri Helena Hokkanen, on erityisen mielissään makasiinin ohjelmatarjonnasta.

– Tänne luodaan klubitunnelmaa.

Makasiinin seinällä on esillä jo 20 vuotta vanhan tapahtuman julisteet. Tapahtumaa ovat järjestäneet kaupungin lisäksi myös ulkopuoliset yritykset.

Julisteista huomaa, milloin järjestäjän intressinä on ollut raha. Silloin julisteissa on esiintyjien kuvia, kuten Katri-Helena, Eino Grön sekä Zen Café. Matti Elomaa on tehnyt 20:stä julisteesta kymmenen, niin myös tänä vuonna.

Kello 13.22, Katariinan tori

Nuorisoseura Rajan Nuorien lastenryhmä Kimurantissa poikia tanssii peräti seitsemän. Pojat ovat aloittaneet kansantanssiharrastuksen alle kouluikäisenä.

Rasmus Turusen äiti ehdotti pojalleen tanssimista, kun miehenalku oli vasta kolmen vanha. Nyt 12-vuotias nuori mies on tyytyväinen harrastukseensa.

– On ollut hauskaa!

Topi Pesosen syy tanssia on yksinkertainen.

– Äiti pakotti. Mutta olen tykännyt.

Porukan vanhin, jo 14-vuotias Ossi Anttila, kiteyttää toisten tunnot.

– Tulin tänne vähän vahingossa, mutta en ole poiskaan halunnut. Yhdessä oleminen ja leirit on kivoja. Heinäkuussa kävimme esiintymässä Tanskassa isossa kansantanssitapahtumassa.

Kello 14.05, Sataman esiintymislava

– Tulkaa kaikki lähemmäs, rohkeasti vaan! Annariitta Koivisto huutaa. Hän on kehittänyt mummorockin ja toivoo yleisön ottavan osaa tanssimiseen ja itsensä hytkyttelyyn. Jäyhät suomalaiset pälyilevät toinen toisiaan ja esiintymislavan etuosa jää tyhjäksi.

Ensimmäisen kappaleen aikana yleisö ei vielä oikein kehtaa tanssahdella Koiviston ja muiden mummojen mukana. Onneksi seuraavaksi ämyreistä kantautuu Bill Haleyn Rock around the clock -kappaleen sävelet, ja yleisökin alkaa keinahdella paikoillaan.

Kello 18.50, Katariinan tori

Sade piiskaa tyhjää Katariinan toria. Ihmiset ovat kerääntynet puiden alle sateenvarjojen suojiin.

– Onko tämä varmasti se paikka, missä uusi Linnoituksen isäntä julkistetaan? joku kysyy.

Kaupunginjohtaja saapuu kaupunkijunalla saattueen kanssa. Junasta purkautuu joukko kaupunkilaisia ja Willimies. Kaupunkilaiseukot äityvät riitelemään lavan edustalla ja saavat puiden alle piiloutuneen yleisön esiin.

Uuden linnoituksen herran nimeä kuiskitaan.

Kello 19.30, juhlateltta

Stand up -esityksen on tarkoitus alkaa. Teltta on lähes tyhjä. Lavan reunustalla on aidattu alue, jossa on istumapaikat. Tarjolla on myös ruokaa.

– Onko teillä rannekkeet? Tämä on vip-katsomo, järjestysmies pysäyttää matkan.

Stand up -esitys viivästyy, ja Martti Servo soi. On kova jano, mutta ei tee mieli juoda, ettei joudu ulos vesisateeseen, jossa wc-tilat ovat.

Kello 20.35, Katariinan tori

Juhlateltan edustalle kuuluu Ultra Bra. Sade on hiipunut ja tori on täynnä väkeä. Esitys päättyy ja väki alkaa hajaantua. Yhtäkkiä torille ilmestyy pitkä pahvihirviö. Karnevaalikulkueen hahmoa muistuttava vihreä otus kävelee hitaasti torin poikki.

– Tässä vaiheessa en voi kertoa vielä, mikä minä olen, mutta ehkäpä tiedossa on jotakin lisää myöhemmin, hirviö vastaa mystisesti, kun hänen henkilöllisyyttään tiedustellaan.

Tunnelma muuttuu jännittäväksi. Paperiset ohjelmalistat ovat muuttuneet sateessa vaikealukuiseksi paperimassaksi. Vihreästä Makasiinista kuuluu yleisön riemukkaita suosionosoituksia. Ritariteltassa kitaraa soittava mies kaipailee henkilöä, jonka haluaisi nähdä vielä kerran.

Kuvateksti

Arttu Muukkonen

Annariitta Koivisto on kehittänyt mummorockin, jossa ei ole sääntöjä ja askelia. Liike itsessään on tärkeintä. Rokki soi taustalla, sillä hänen ikäpolvensa on saanut elää rock-musiikin ensiaskeleet.

Kalle Venäläinen on paitsi muusikko myös graafikko. Hän suunnitteli viime vuonna julkaistun Linnoituksen yö -tapahtuman logon.

Maalaustaide kiinnosti myös lapsia. Etualalla Sinikka Kurkisen värikäs maalaus on tyypillistä Sinikkaa.

Tikkuristin tanssiminen on tarkkuutta vaativaa puuhaa. Oikealla Topi Pesonen, takana Oskari Skyttä ja keskellä Ville Hokkanen.

Stand up -koomikot Janne Mustonen ja J-P Pirinen aloittivat show’nsa kannustamalla yleisön sormijumppaan.

Mystinen pahviotus ilmestyi Katariinan torille.

Kirjoittaja:
Heli Rautanen, Kaisa Härkisaari