Osakkeenomistajat taistelevat sähköyhtiö Parikkalan Valossa

Sähköyhtiön hallitus syyttää pienomistajaryhmää valtauksesta. Pienryhmä toivoisi osakkeille osinkoa ja parempaa myyntihintaa.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Sähköyhtiö Parikkalan Valon hallitus syyttää pienomistajaryhmää yhtiön valtausyrityksestä. Hallituksen mukaan ryhmän tavoitteena on omistuksen keskittäminen, yhtiön myyminen ja toiminnan lopettaminen.

-Tämä on hallituksen mielestä voimakas ja vahingollinen hyökkäys yhtiötä kohtaan, koska tietoni mukaan yksityisiä omistajia on lähestytty niin laajasti, sanoo hallituksen puheenjohtaja Ari Berg.

Bergin tavoin moni osakkeenomistaja on saanut ryhmältä kirjeen, jossa pyydetään valtakirjaa sähköyhtiön osakkeiden myyntiin ja yhtiökokouksiin.

Bergin mielestä yhtiön myymisestä aiheutuisi suurta vahinkoa alueelle ja yhtiön asiakkaille.

-Osakkeiden myynti nostaisi merkittävästi sähkön hintaa, joka nyt on valtakunnan halvinta.

Hallituksen mukaan osakkaat ovat pienryhmään lukuunottamatta hyväksyneet yhtiön strategian, jonka tavoitteena on edullinen sähkönhinta, yhtiön arvon kasvattaminen ja vahva talous sekä paikallinen asiakasomisteisuus.

Sähköyhtiön hallituksen syyttämän pienryhmän takana on kuopiolainen Janne Pietikäinen, parikkalalainen Kari Niiranen ja punkaharjulainen Raimo Laamanen.

-Sana nurkanvaltaus ihmetyttää. Emme ole valtaamassa Parikkalan Valoa. Olemme joukko yksityisiä ja aktiivisia osakkeenomistajia, jotka ovat tyytymättömiä sähköyhtiön hallituksen toimintaan, sanoo Pietikäinen.

Pietikäisen mukaan ryhmä kysyy kirjeissään myyntihaluja, mutta ei itse osta osakkeita.

Pietikäinen on osakkaana parikkalalaisessa Murtoniemen Merkki -yhtiössä, joka on aiemmin ostanut Parikkalan Valon osakkeita. Nyt Murtoniemen Merkki on kuviossa mukana yhtenä osakkeenomistajana.

Pietikäisen mukaan ryhmä on vuosia yrittänyt keskustella yhtiön hallituksen kanssa, jotta osakkeenomistajille jaettaisiin osinkoa ja osakkeen arvo nousisi ylös.

-Turhaan, sillä kunnat eivät lähde mukaan ja kuntien edustajat pitävät hallituksessa valtaa. Muutosta ei ole myöskään tullut, sillä moni yksityinen omistaja on passiivinen.

Pietikäisen mukaan tilanne yhtiössä myös muuttui vuonna 2011, kun kunnat ilmoittivat perustavansa osakkeittensa hoitoon holding-yhtiön ja halunsa ostaa yksityisten osakkeita.

Yhteisellä valtakirjalla Pietikäinen uskoo, että Valon osakkeesta saisi 70 euroa tai enemmänkin, kun nyt yhtiön välitystoiminnan hinta on 30 euroa.

-Osakkeenomistaja haluaa tuottoa sijoitukselleen. Nyt rahat makaavat yhtiössä turhaan.

Tällä hetkellä pienryhmä on saanut taakseen 22 osakkeenomistajaa ja 8,4 prosenttia osakekannasta.

Parikkalan Valon jakelualue on koko Parikkalassa ja osissa Punkaharjua, Rautjärveä, Ruokolahtea ja Savonlinnaa. Asiakkaita yhtiöllä on yli 10?000.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Parikkalan Valon pieni osakkeenomistajien ryhmä toivoo muutosta yhtiön toimintaan. Yhtiön hallitus pitää ryhmän toimintaa nurkanvaltauksena.

Parikkalan Valo Oy:n omistajat ja omistusosuus 2010

Kirjoittaja:
kpl % osuus
Yksityiset henkilöt 3029 79
Kunnat 4 17
Yritykset ja yhteisöt 97 9
Lähde: Parikkalan Valo
Anssi Kemppinen