Museotoimen näyttelybudjetti uhkaa huveta vuokran nousuun

Remontit nostavat vuokratasoa. Kiinteistökulut kasvavat koko maassa. Kesän kävijämäärä oli pettymys.

Petteri Värtö

Lappeenranta. Tilakeskus aikoo pyyhkiä märällä rätillä pölyt museotoimesta Lappeenrannassa. Keskus esittää museotoimen tilavuokriin 18 prosentin korotusta ensi vuodelle. Esityksen hyväksyminen nostaisi museotoimen vuokraa 61 000 euroa. Museoiden näyttelybudjetti tälle vuodelle oli 70 000 euroa.

— Näyttelytoiminta pitäisi lopettaa Etelä-Karjalan museossa ja taidemuseossa. Höyläämisvaraa ei enää ole, museotoimenjohtaja Päivi Partanen sanoo.

Museotoimen tilanne on ongelmallinen. Kaupungin toimialoille annettu yleisohje ensi vuoden budjetin laadinnassa on yhden prosentin kasvu menoille.

Tilakeskuksen korotusesitys perustuu sisäisten vuokrien laskemiskäytäntöön. Investoinnit lisäävät rakennusten arvoa ja siirtyvät vuokralaisen maksettavaksi. Tilakeskus remontoi Etelä-Karjalan museon katon ja ilmanvaihdon viime syksynä. Kierre jatkuu, sillä taidemuseo sai uuden valaistusjärjestelmän keväällä.

— Museotoimen pitää raapia se toiminnasta. Perusteet muuttaa sitä yhtä prosenttia ovat kyllä olemassa, tilakeskuksen johtaja Ilpo Koponen kertoo.

Hänen mukaansa museotoimen tilavuokraa nostaa myös käyttökulujen lisääntyminen. Esimerkiksi nykyaikainen ilmanvaihto lisää energiakustannuksia.

Museotoimen tiloistaan maksama neliövuokra olisi korotuksen jälkeen edelleen halvempi kuin esimerkiksi kirjasto- tai liikuntatoimen vuokra neliötä kohti.

Museotoimen kiinteistökulujen nousu on valtakunnallinen trendi. Esimerkiksi Turussa museotoimi on saamassa alennusta vuokriinsa, koska sen toiminta kaupungin historiallisissa rakennuksissa ylläpitää rakennusten kuntoa. Toimintojen karsimisen tai lopettamisen riskinä on arvorakennusten tyhjentyminen.

Lappeenrannassa museotoimen ohella ainakin kasvatus- ja opetustoimi on saanut prosentin kasvuraamia suuremman korotusesityksen tilakeskukselta. Kasvatus- ja opetustoimi on ilmoittanut tilakeskukselle, että aikoo noudattaa budjetin laadinnan ohjetta vuokran korotuksessa. Muuhun oma raami ei riitä.

Kirjastotoimen tilavuokrat sen sijaan laskevat. Suurin syy on, että Nuijamaan kirjasto siirtyi kaupungin tiloista seurakunnan halvempiin tiloihin keväällä.

Kiinteät kulut määrittelevät, mitä museotoimelle jää näyttelytoimintaan. Lappeenrannassa summa, 70 000 euroa, on nolottavan pieni isoihin kaupunkeihin verrattuna. Sillä on tehty kahdeksan näyttelyä vuodessa Etelä-Karjalan museoon ja taidemuseoon, markkinointiin rahaa ei ole. Kävijämäärä on laskeva.

— Kesän kävijämäärä kaikissa museoissa oli 17 900, 16 prosenttia edelliskesää vähemmän. Vuoden alusta laskua on 2,7 prosenttia, Päivi Partanen sanoo.

Kivi-näyttelyn kesäyleisö oli pettymys. Nyt museo pohtii, millaista sissimarkkinointia saa nollabudjetilla. Kävijöitä on tarkoitus saada tapahtumia lisäämällä.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö