Parikkalan Valon valtaajan jäljet johtavat Helsinkiin

Nurkanvaltaajaksi epäillyn puuhamiehen yhtiön takaa löytyy helsinkiläinen Dolobratos-konserni.

Outi Salovaara

PARIKKALA. Parikkalan Valon valtausta yrittävän kuopiolaisen sijoittajan Janne Pietikäisen yhtiön taustalta löytyy helsinkiläinen Dolobratos-konserni.

Pietikäinen on haalinut itselleen Valo-yhtiön osakkeita Murtoniemen Merkki -nimisen yhtiön kautta, joka on Dolobratoksen osakkuusyhtiö. Vielä vuodenvaihteessa Dolobratos omisti enemmistön Murtoniemen Merkistä.

Nyt Dolobratoksen osuus yhtiöstä on 40 prosenttia. Loppu on Pietikäisen omien Järvi-Suomen Maanrakennus- ja Arcturus-yhtiöiden omistuksessa.

Valo-yhtiössä ja sen omistajakunnissa on epäilty, että Pietikäinen ostaa osakkeita jonkun kolmannen tahon bulvaanina.

Dolobratos ilmoittaa toimialoikseen viestinnän ja suhdetoiminnan. Yhtiön osoite Helsingin Lönnrotinkadulla on sama kuin varainhoitoyhtiö WIP Asset Managementillä.

Kaksi WIP:n salkunhoitajaa istuu Dolobratoksen hallituksessa. Toinen heistä, Thomas Svartbäck, ei halua kommentoida Dolobratoksen osuutta Valo-kaupoissa.

— Murtoniemen Merkki on meidän pitkäaikainen sijoituksemme, jota Pietikäinen hoitaa ja kommentoi, hän sanoo.

Svartbäck ei kommentoi sitäkään, onko Valo-yhtiölle jo tiedossa joku esimerkiksi ulkomainen ostaja, jonka lukuun Murtoniemen Merkki nyt ostaa Valon osakkeita.

— En lainkaan kommentoi asiaa, sanoo Svartbäck.

WIP Asset Managementin hallituksessa istuu muun muassa Ilkka Herlin, Cargotec Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja yksi Suomen rikkaimmista ihmisistä.

Pietikäinen ei halua puhua Dolobratoksesta mitään, koska ei kuulu yhtiön hallintoon. Hän vakuuttaa, että valmista ostajaa Parikkalan Valolle ei ole olemassa.

Pietikäisen mielestä paras vaihtoehto olisi, että Valo saisi uuden omistajan paikallisesta yhtiöstä, esimerkiksi Imatran Seudun Sähköstä ISS:stä.

ISS:n toimitusjohtaja Jorma Tapaninen sanoo, että ISS ei ole kiinnostunut ostamaan yksittäisiä Valo-yhtiön osake-eriä. Isomman potin ostaminen on eri asia. Pietikäisen kumppaneineen haluama 70 euron kappalehinta osakkeelta kuulostaa kuitenkin Tapanisen korviin ”aika kovalta”.

Tapanisen mukaan Parikkalan Valo on ollut hyvä yhteistyökumppani. ISS onkin seurannut Valo-yhtiön viime aikaisia käänteitä toivoen, että mahdollinen yhtiön valtaus ei vaaranna kumppanuutta.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara