Valtausyritys alkoi jo 2003

Kolmen miehen projektiryhmä nettoaisi itse Valo-yhtiön myynnistä mukavat rahat.

Outi Salovaara

Janne Pietikäinen aloitti Parikkalan Valon valtaamisyrityksen jo vuonna 2003. Siitä lähtien hän on ostanut yhtiön osakkeita ja yrittänyt yhtiökokouksissa jengata yhtiötä mieleiseensä suuntaan.

Kumppaneina Pietikäisellä ovat kokoomuslaiset valtuutetut Kari Niiranen Parikkalasta Raimo Laamanen Punkaharjulta.

Miehet kertovat olevansa osakkaiden asialla ryhmämyyntisuunnitelmallaan, jolla omistajakuntien päätösvalta yhtiössä loppuisi ja kolmikon omienkin Valo-sijoitusten arvo ainakin yli kaksinkertaistuisi.

Samalla 75-vuotias paikallinen sähköyhtiö siirtyisi toistaiseksi tuntemattomien tahojen haltuun.

— Kyse on nyt siitä, halutaanko Parikkalan Valo edelleen pitää paikallisten kuntien hallinnoimana yhtiönä vai annetaanko omistuksen siirtyä ulkopuolisille tahoille, kiteyttää kolmikon touhua kritisoiva Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila.

Kolmikko kerää osakkailta valtakirjoja osakkeiden ryhmämyyntiin vähintään 70 euron kappalehinnalla. Osakkaita on noin 3 000, josta reilut 2 300 on yksityishenkilöitä ja useimmat myös yhtiön asiakkaita.

Kolmikko on toistaiseksi saanut ryhmämyynnin taakse 61 osakkaan osakkeet, jotka edustavat noin 10 prosenttia kaikista osakkeista.

Viime vuosina Valo-yhtiön osakkeen hinta on ollut 20—30 euroa, mitä valtaajat pitävät liian alhaisena.

— Jos on tarpeeksi myyntihalukkaita, jolloin tarpeeksi iso potti yhtiöstä vaihtaa omistajaa, silloin on mahdollista saada vähintään 70 euroa, arvioi Pietikäinen.

Pietikäinen omistaa henkilökohtaisesti reilut 500 osaketta. Murtoniemen Merkki -yhtiön nimiin hän on haalinut 6 000 osaketta.

Niirasella vaimoineen on lähes 2 900 osaketta, ja Laamasellakin ainakin 400 osaketta.

Kolmikko on saattanut hankkia lisää omistuksia, jotka eivät vielä näy osakasrekisterissä. Heidän henkilökohtainen hyötynsä Valo-osakkeiden myynnistä 70 eurolla nousisi joka tapauksessa kymmeniin tuhansiin euroihin.

Pietikäisen mukaan kuntien osakassopimus Valo-yhtiön hallinnosta polkee yksityisten osakkaiden etuja. Päätöksenteosta ovat vastanneet suuromistajien eli Parikkalan, Punkaharjun ja Rautjärven kuntien edustajat.

Pietikäisen mielestä yhtiön pitäisi toimia voittoa tavoittelevan osakeyhtiön tapaan eli tuottaa osakkailleen rahaa osinkoina ja huolehtia siitä, että osakkeiden markkinahinta vastaa osakkeiden todellista arvoa.

Parikkalan Valo taas on perinteisesti vedonnut paikallisuuteen ja vakavaraisuuteen esimerkiksi myrskytuhojen varalta. Osinkoja se ei ole maksanut. Parikkalan Valo on edullinen sähkönmyyjä, mutta valtaajat muistuttavat Valo-yhtiön siirtohintojen olevan keskimääräistä kalliimpia. Kokonaishinnoissa yhtiö ei ole erityisen edullinen.

Vastavetona valtausyritykselle kuntaomistajat ovat suunnitelleet holding-yhtiön perustamista hallinnoimaan kuntien omistamia osakkeita. Yhtiö olisi myös valmis ostamaan yksityisten osakkeita 30 eurolla, jotta päätösvalta pysyisi alueella.

Pietikäinen kumppaneineen pelkää, että holdingyhtiö saattaisi lunastaa osakkeita halvalla hinnalla.

— Se olisi omaisuuden siirtoa yksityiseltä kuntaholdingille, arvostelee Pietikäinen.

Parikkalan Valo

Perustettu 1936.

Liikevaihto 2010 7,9 miljoonaa, voittoa 174 000 euroa.

Osakkaita yhteensä reilut 3 100.

Kuntaomistajien Parikkalan, Rautjärven ja Punkaharjun osuus osakkeista 17 prosenttia.

Yksityishenkilöiden osuus 74 ja yritysten ja yhteisöjen

9 prosenttia.

Toimitusjohtaja Arto Tiainen.

Hallituksen puheenjohtaja Ari Berg (kesk.), Parikkala, kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Hallituksen jäsenet: Heltimoinen Jouni (kesk.), Parikkala, Hämäläinen Matti, Rautjärvi, Pekonen Kari (kesk.), Parikkala, Pulkkinen Pasi (kesk.), Punkaharju.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara