Vuoksenniskan koulu on rikkonut lakia työrangaistuksilla

Töitä tekemällä jälki-istuntorangaistuksen on saanut puolitettua. Opetushallituksen mukaan työpalvelu on lain vastainen.

Teemu Saintula

IMATRA. Vuoksenniskan koulu on viime talvesta lähtien muuttanut jälki-istuntoja työrangaistuksiksi.

Jos oppilaalta on uhannut jäädä suorittamatta jälki-istuntoja lukukauden loppuessa, on koulu tarjonnut mahdollisuutta siivoustöihin. Työrangaistuksella jälki-istuntoajan on saanut puolitettua. Esimerkiksi kahden tunnin jälki-istunnon on saanut kuitattua tekemällä tunnin töitä. Koulu kutsuu käytäntöä työpalveluksi.

VUOKSENNISKAN koulun rehtorin Marja-Liisa Kurvisen mukaan siivoustöitä on tehnyt yhteensä kymmenkunta kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilasta. Työpalveluun on tarvittu oppilaan suostumus.

Kurvisen mukaan oppilas suorittaa jälki-istunnon ensisijaisesti edelleen muiden luokkien oppitunneilla. Jos tähän ei ole mahdollisuutta, koulu järjestää yleisen jälki-istuntotilaisuuden.

Monella oppilaalla on ennen syys- tai kevätlukukauden päättymistä ollut niin paljon jälki-istuntoja etteivät he ole ehtineet niitä suorittaa ajoissa tavallisella tavalla. Näissä tapauksissa koulu on tarjonnut mahdollisuutta puolittaa rangaistus työpalvelulla.

KOULUN käytäntö on lain vastainen. Opetushallituksen hallintojohtajan Matti Lahtisen mukaan jälki-istuntoa ei saa muuttaa työksi, olipa sen tekeminen vapaaehtoista tai ei. Lahtinen huomauttaa, että oikeusistuimet voivat käyttää muuntorangaistuksia. Koulut eivät voi.

Lahtinen ei pidä hyvänä sitäkään, että rangaistus puolittuu töitä tekemällä.

Rehtori Kurvinen on harmissaan.

-Me olemme pitäneet tätä inhimillisenä tapana. Vanhemmat ja oppilaat ovat siitä pitäneet. Viime kesänä osa oppilaista tuli tekemään töitä vielä ehtopäivänä.

Koulu aikoo noudattaa lakia eikä aio enää muuttaa jälki-istuntoja työpalveluksi.

Asia ei ole ennestään tuttu Imatran kaupungin kasvatus- ja opetuspäällikölle Ulla Laineelle. Hän kertoo, että olisi joutunut tällaisen laittoman rangaistuksen koululta tietenkin kieltämään.

REHTORI Kurvisen mukaan työpalvelu on ollut opettajille paljon työläämpi kuin perinteinen jälki-istunto. Osa oppilaista on saattanut tehdä töitä vahtimestarin kanssa. Siitä huolimatta paikalla on ollut koko ajan opettaja.

-Opettajien tehtävä on ollut valvoa oppilaita, työn tekemistä ja työn tekemisen turvallisuutta.

Näin koulu voi pitää kuria

Oppilas voidaan poistaa luokasta oppitunnin ajaksi tai loppupäiväksi.

Kotitehtäviä voidaan jättää tekemään enintään tunniksi koulupäivän jälkeen.

Opetusta häiritsevä, koulun järjestystä häiritsevä tai vilpillisesti käyttäytyvä voi saada jälki-istuntoa enintään kaksi tuntia tai kirjallisen varoituksen.

Ääritapauksessa oppilas voidaan erottaa enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Lähde: Perusopetuslaki

Kirjoittaja:
Teemu Saintula