Kaakkois-Suomen suosio venäläisten keskuudessa kasvaa

Eniten myydään yhä mökkilomia. Laskettelu on kovassa nousussa, ostosmatkat suoranainen hitti.

Seija Hackman

Kaakkois-Suomi, erityisesti Imatra ja Lappeenranta, kasvattaa yhä suosiotaan venäläisten matkailijoiden keskuudessa.

Venäläiset matkatoimistot arvioivat, että vain Helsingin suosio on kasvamassa vielä Kaakkois-Suomeakin enemmän.

-Kun toimistoja pyydettiin spontaanisti nimeämään kohteet, joiden suosio on kasvussa, ykkösenä mainittiin useimmin Helsinki. Sen jälkeen tulivat Kaakkois-Suomen seutukunnat, sitten Lappi, toimitusjohtaja Pasi Nurkka Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:stä kertoo.

Kaakkois-Suomi on se alue, joka ottaa vastaan varsinkin ensivisiitille Suomeen tulevat. Suomen-kokemuksen karttuessa matkat suunnataan muuallekin maahan.

TAK selvitti kyselyssään, miten venäläiset matkatoimistot kokevat Kaakkois-Suomen matkailukohteena. Kesäkuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 125 matkatoimistoa Pietarin, Moskovan ja Karjalan tasavallan alueelta.

Mökkilomat ovat yhä keskeisin suomalainen matkailutuote, mitä toimistot Venäjällä myyvät, ja niihin ollaan yhä tyytyväisempiä.

-Pietarissa tyytyväisyys mökkilomiin on kasvanut vuosi vuodelta. Moskovassakin mökkilomille annettiin asteikolla 1-5 arvosana 4,4, mikä on varsin hyvä, mutta tyytyväisyys on vähän laskenut edellisestä tutkimuksesta. En tiedä, onko se markkinointikysymys vai mikä, Nurkka pohtii.

Mökkilomien jälkeen seuraavaksi suosituimpia ovat laskettelu- ja risteilylomat, mutta nykyisin yhä useammin myös järjestetyt ostosmatkat.

-Matkojen määrän kasvaessa matkailu kehittyi yhä omatoimisemmaksi ja toimistojen rooli väheni. Nyt toimistot ovat reagoineet tähän ja todenneet että ostosmatkailu Suomeen on se hittituote, Pasi Nurkka selittää.

Kiintoisaa kaakkoissuomalaisittain on, että laskettelulomat alkavat mennä suosiossa jo kylpylälomien edelle.

-Kun pyydettiin spontaania vastausta siihen, mitkä lomatyypit lisäävät suosiotaan, niin laskettelulomat mainittiin useimmin. Toki kylpylätkin olivat yhä neljän kärjessä, Nurkka kertoo.

Pietarissa kylpylälomat ovat suositumpia kuin Moskovassa, minkä Nurkka arvelee kielivän myös tunnettuudesta.

Pietarissa näytti myös siltä, että kiinnostus vaihtelee sen mukaan, onko tulija käynyt Suomessa aiemmin vai ei. Ensi kertaa Suomeen tulijoita kiinnostaa kalastus ja mökkeily, kokeneempia matkaajia kylpylät, risteily ja laskettelu.

Kaikkiaan venäläismatkatoimistojen tyytyväisyys on tuntuvammin laskenut vain messu- ja yritysmatkoihin. Sellaiset ovat Venäjällä hyvin suosittuja ja niitä toivottaisiin lisää.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Etti Kantola

Mika Strandén

Rauhallinen mökkeily kiinnostaa venäläisiä Suomessa edelleen eniten. Laskettelu on nousussa. Kauppojen aukioloaikoja olisi varaa säätää matkailijoille sopivammiksi, sanoo Venäjän-tutkija.

Kirjoittaja:
Seija Hackman