Lappeenrannan postikeskuksesta irtisanotaan 26

Osalle nyt irtisanottavista löytyy korvaavaa postityötä. Pääluottamusmies kehuu päättyneiden yt-neuvottelujen henkeä. Aluejohtaja muistuttaa Itellan edelleen epävakaasta tilanteesta.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan postikeskusta koskeneet yt-neuvottelut päättyivät tiistaina 26 vakituisen työntekijän irtisanomiseen. Irtisanottaville haetaan korvaavaa työtä, mitä löytynee ainakin osalle.

-Yt-menettely koski 35 henkilöä eli yhdeksän saakin nyt jatkaa entisissä töissä. Suurelle osalle tarjotaan muuta postityötä. En näkisi tilannetta kovin synkkänä, mutta arvion voi tehdä vasta sitten, kun asiat on ruodittu loppuun, sanoo Posti- ja logistiikka-alan unionin alueellinen pääluottamusmies Petri Tiussa.

Tiussa luonnehtii yt-neuvottelujen ilmapiiriä aika positiiviseksi.

-Täytyy antaa tässä vaiheessa kiitosta. Näyttää, että lopputulos tulee olemaan aika hyvä. Nämä olivat ihan aidot ja todelliset yhteistoimintaneuvottelut.

Tiussa kertoo, että yksi henkilö on jo siirtynyt Helsinkiin töihin. Lähempääkin pitäisi löytyä joillekin jakelutyötä. Yksi vaihtoehto on tehdä muutosturvasopimus.

ALUEJOHTAJA Sami Reponen selvittää, että etukäteen ”on yritetty tonkia ja etsiä ja valmistella kaikki mahdolliset vaihtoehdot, mitä voisi henkilöstölle tarjota”.

-Vasta nyt päästään käymään henkilökohtaisia keskusteluja ihmisten kanssa. Sen jälkeen selviää, mikä on henkilöstön oma tahtotila.

Reposen mukaan Itellalla jatkuu epävarmuus.

-Tilanne on siinä mielessä erittäin epävakaa, että kirjevolyymit laskevat koko ajan ja sen mukaan on elettävä.

LAPPEENRANNAN postikeskuksessa käsin tehtävä kirjeiden lajittelu siirtyy syksyn aikana Helsingin ja Kuopion koneellisiin keskuksiin. Paketit lajitellaan Vantaalla.

Yt-neuvottelut olivat jatkoa lokakuussa 2009 aloitetulle kirjelajittelun keskittämiselle lajittelukeskuksiin. Neuvottelut olivat myös osa Itellan säästöohjelmaa, jonka tarkoituksena on leikata kustannuksia yli sata miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Lappeenrannan postikeskuksen tiloihin on siirtynyt osa eri puolilla Lappeenrantaa sijaitsevista postinjakelun lähtöpisteistä. Muutoshankkeen jälkeen tiloissa työskentelee 90 Itellan työntekijää.

Lappeenrannassa Itellalla on yli 200 työntekijää. Heistä suurin osa on postin perus- ja varhaisjakelussa. Lisäksi alueella on työntekijöitä logistiikassa ja Postin myymälöissä.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Tiistai oli surun päivä Lappeenrannan postikeskuksessa Harapaisissa. Postikeskuksessa työskentelee muutosten jälkeenkin noin 90 työntekijää.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju