Luumäen Kuivaamo vaihtoi maakaasusta hakkeeseen

Toimitusjohtaja Ensio Kallionkieli laskee, että hakkeella lämmittäminen tulee vähintään puolet halvemmaksi kuin maakaasulla.

Matti Riihelä

LUUMÄKI. Maakaasun hinnan nousu on pistänyt kaasua lämmönlähteenään käyttävät tuotantolaitokset ahtaalle. Luumäen Puukylässä toimiva Luumäen Kuivaamo Oy siirtyi hiljattain maakaasusta hakkeen käyttäjäksi.

Kuivaamon tontille ilmestynyttä biolämpökonttia esittelevä toimitusjohtaja Ensio Kallionkieli kertoo, että ratkaisu oli välttämätön.

-Olimme kolme viimeistä vuotta tosi tiukoilla maakaasun hinnan nousun vuoksi.

Kunta hommasi lämpökontin ja yhtiö maksaa siitä vuokraa sekä vuosien kuluessa lunastaa kokonaan itselleen. Investoinnin arvo oli runsaat 157 000 euroa.

KONTTI tuli kauhajokelaisvalmistajalta valmiina pakettina kahdella rekka-autolla. Pakettiin kuuluvat 500 kilowatin lämpökeskus sekä hakesäiliö. Asennus vei vain muutaman tunnin.

500 kilowatin lämpökeskus riittäisi esimerkiksi noin 50 omakotitalon tarpeisiin. Koekäyttö alkoi elokuussa, ja kokemukset kuivaamolla ovat olleet pelkästään positiivisia.

Kallionkielen mukaan megawattitunnin hinta maakaasulla pyöri noin 53 euron tuntumassa.

-Hakkeella se on ainakin 50 prosenttia halvempaa.

VUOSITASOLLA ero muodostuu huikeaksi. Luumäen Kuivaamo kulutti tähän astisena huippuvuotenaan 4 000 megawattituntia. Kallionkieli laskee, että jos sellaisella kulutuksella kustannusero megawattitunnin välillä on vaikka 25 euroa, on vuosisäästö jo 100 000 euroa.

Uudessa lämpökontissa riittää kapasiteettia myös muiden Puukylän toimijoiden tarpeisiin. Ja tarvittaessa huippukulutuksen aikaan apua saadaan maakaasusta, sillä nekin laitteet ovat edelleen toimintavalmiudessa.

-Kaasu pienissä lämmitysmuodoissa voi olla vielä järkevääkin, mutta jos puhutaan tuotannollisesta toiminnasta, on tilanne ehdottomasti sellainen, että maakaasulla ei pärjää, Kallionkieli tuumaa.

LUUMÄEN kuivaamolle hake tulee Venäjältä. Kallionkieli valittelee, että paikallisilla hakkeen toimittajilla ei ollut vielä riittävästi tarjontaa.

-Tulemme kyllä käyttämään kotimaista haketta, kun sitä on tarjolla, ja kilpailukykyiseen hintaan.

Kallionkieli ei pelkää, että hakkeesta tulisi pulaa, vaikka sen käyttö kasvaisi paljonkin.

-Polttoainetta löytyy kyllä. Jos ei omasta maasta, niin rajan takaa.

Kallionkieli on valmis suosittelemaan maakaasusta luopumista laajemminkin. Hänen mielestään Luumäellä pitäisi nopeasti selvittää hakkeen käytön mahdollisuudet Taavetin alueen tarpeisiin.

KUVATEKSTI

Matti Riihelä

Luumäen Kuivaamon toimitusjohtaja Ensio Kallionkieli on ollut tyytyväinen takana näkyvän lämpökontin toimintaan. Hake kipataan rampin kautta suoraan oikealla olevaan säiliöön.

Luumäen Puukylä

Peruskivi muurattiin 1.9.2001.

Toimivat yritykset: Luumäen Kuivaamo, Kymi Logmen ja Karewood.

Pellettitehdas lopetti toimintansa vuonna 2009.

Kunta laajentaa parhaillaan alueen kaavaa.

Laajentamisen jälkeen alueeseen liittyy Kaluste Poutanen.

Esisopimus ABC-aseman rakentamisesta laajentuvalle alueelle.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä