Poika ja turnaus kasvoivat isoiksi

Paavo Kurkaa on kokenut Saimaa-turnauksen elämyksellisyyden kentillä ja kabineteissa. Nykyajan tuomat muutokset koskettavat myös Suomen toiseksi vanhinta jalkapallon junioriturnausta.

Anssi Silvennoinen

LAPPEENRANTA. Pieni Paavo Kurkaa poseeraa intoa puhkuen mökin kuistilla Taipalsaarella. Jalkapallovermeet on puettu ylle ja syksyinen päivä on mitä hienoin.

Edessä on lähtö juniorijalkapallon Saimaa-turnaukseen Lappeenrantaan, jossa muu Haminan Pallo-Kissojen joukkue jo odottelee.

-Parin ekan turnauksen aikana muut menivät päivien välissä takaisin Haminaan, mutta minä lähdin perunannostoon mökille, nyt 31-vuotias Paavo Kurkaa naurahtaa.

KURKAA PELASI ensimmäisen Saimaa-turnauksensa vuonna 1988. Kaikkiaan osallistumiskertoja kertyi ”noin kuusi” ja huikeita muistoja roppakaupalla.

-Odotimme aina koko kauden innolla, että pääsemme Lappeenrantaan pelaamaan ja koiruuksia tekemään. Joskus yövyimme hotellissa, mikä ei ollut silloin ihan jokapäiväistä huvia.

-Olen nyt asunut Lappeenrannassa kymmenen vuotta, mutta vieläkin Skinnarilan kentän ohi ajaessa tulee mieleen, että tuolla on Saimaa-turnausta pelattu.

Kurkaan äidin ylläpitämästä leikekirjasta löytyy Kymen Sanomissa ollut ilmoitus, jossa HaPK:n juniorijoukkueen valmentaja luettelee Saimaa-turnaukseen lähtevät pelaajat, lähtöpaikan ja kellonajan.

-Tuskin kovin moni joukkue enää lehti-ilmoituksella turnausreissusta tiedottaa.

KOLTIAISTEN kaitseminen ei ole aina valmentajien vinkkelistä yhtä juhlaa.

Eräs Kurkaan porukan kovasti odottama reissu Saimaa-turnaukseen kilpistyi, kun yksi pelaajista erehtyi heittämään valmentajaa harjoituksissa kivellä päähän.

-Valmentaja käski heittäjää tunnustamaan tekonsa, tai emme lähtisi Saimaa-turnaukseen. Syyllinen astui esiin, koska turnaukseen oli päästävä. Valmentaja jätti meidät silti turnauksesta pois.

-Se suututti meitä silloin tosi paljon. Jälkikäteen olemme miettineet, että ehkä valmentaja oli unohtanut ilmoittaa meidät alunperin mukaan ja sai tuosta hyvän keinon vierittää syy muualle. Toisaalta oli ehkä hyväkin ettemme lähteneet. Olimme aikamoinen apinalauma.

HAMINAN POJAT eivät yltäneet mitalisijoille koskaan, mutta Saimaa-turnaukset lujittivat joukkuehenkeä. Iso osa Kurkaan parhaista ystävistä on kulkenut mukana juniorivuosista lähtien.

-En ole koskaan jalkapallossa kilpailullisesti menestynyt, vaikka joskus olisin tahtonutkin. Tuo kaveriporukka on se, minkä olen futiksessa voittanut.

-Meillä on tosi hyvä ja tiivis porukka, joka on kasautunut juuri siinä juniorijoukkueessa pelanneiden kavereiden ympärille.

SAIMAA-TURNAUS täyttää Kurkaan päiväohjelman edelleen, mutta rooli on muuttunut.

Suomen Palloliiton Kaakkois-Suomen piirin kilpailupäällikkö huiskii toimistossaan täysiä päiviä, jotta 121 joukkueen Saimaa-turnaus sujuisi tänä viikonloppuna moitteettomasti.

-Aina siitä saa itsekin lisää virtaa, kun näkee miten innoissaan tenavat kentillä painavat.

36-vuotias tapahtuma voi ikäisekseen hyvin.

-Seurat ovat edelleen aktiivisesti mukana ja löytävät talkoolaisia, joiden ansiosta turnaus järjestetään.

JALKAPALLON tekonurmikenttien määrän lisääntyminen Lappeenrannassa ja muualla on tuonut Saimaa-turnaukselle alati kasvavia muutospaineita.

Joukkuemäärä oli vielä jokunen vuosi sitten 186.

-Jotkut joukkueet jättävät nykyisin tulematta, koska he joutuisivat pelaamaan hiekkakentällä. Useimmin näin tekevät pitkämatkalaiset.

-Tekonurmien ansiosta turnauksia järjestetään nykyisin tosi paljon ja niitä kohdennetaan tietyntasoisille joukkueille. Saimaa-turnauksen idea on edelleen ”jalkapalloa jokaiselle”.

SAIMAA-TURNAUKSEN järjestäjät miettivät parhaillaan, millainen perinteikkään tyttöjen ja poikien futistapahtuman pitäisi tulevaisuudessa olla.

Yksi mahdollisuus on turnauksen jakaminen useammalle viikonlopulle, jolloin lähes kaikki ottelut voitaisiin pelata tekonurmilla.

-Saimaa-turnaus olisi silti iso tapahtuma, vaikka yhden viikonlopun joukkuemäärä puolittuisi, Kurkaa muistuttaa.

Samalla riittävän suuren tuomarikolonnan kasaaminen voisi helpottua. Tänä viikonloppuna kaikkiin otteluihin saadaan vain yksi oikeudenjakaja.

YKSI ON SELVÄÄ: Saimaa-turnauksen alkuperäinen idea juniorijalkapalloilijoiden syyskauden pidentämisestä on edelleen pätevä.

Tämän näkemyksen voidaan sanoa olleen 70-luvulla reilusti aikaansa edellä.

-Turnauksen pystyyn pistäneillä oli tosi hyviä ideoita, Kurkaa toteaa.

-Meidän ikäisille Saimaa-turnaus oli merkittävä kauden päätöstapahtuma. Lopputalvesta treenattiin sitten muutama kerta ennen ulkokauden alkua. Nyt asiat ovat onneksi muuttuneet ja joukkueet harjoittelevat olosuhteiden paranemisen ansiosta syksyllä paljon pidempään ulkokentillä.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Paavo Kurkaan kotialbumi

Haminan Pallo-Kissojen juniorijoukkueen laitapuolustaja on nykyisin tuore isä, mutta jalkapallo kuuluu edelleen isona osana Paavo Kurkaan elämään. Kurkaan työpaikka on Palloliiton Kaakkois-Suomen piirin toimisto.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen