Etelä-Karjalan keskussairaala käy täysillä kierroksilla

Käyntimäärät ovat nousseet ja myös kuormitus on sata prosenttia, joskus enemmänkin, mutta paremman potilaslogistiikan takia käytäväpotilaiden määrä on lähes olematon.

Heikki Sairanen

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan keskussairaala ponnistelee voimiensa äärirajoilla. Käyntimäärät ovat nousseet ja myös hoitojaksoja on tuotettu enemmän. Akuuttisairaalana sen kuormitus on sata prosenttia ja ruuhkahuippuina korkeampikin.

-?Toki väljempiäkin aikoja on ollut, sanoo syyskuun alussa uutena Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) johtajaylilääkärinä aloittanut Jukka Toivonen.

Paremman potilaslogistiikan takia sairaalassa ei enää makuuteta potilaita niin paljon käytävillä kuin aiemmin. Eilen maanantaina vain sisätautien ja syöpätautien osastolla oli kolme petipaikkaa käytävällä.

-Tilanne näyttää hyvältä. Pitää tosin muistaa, että keskussairaala on päivystävä sairaala ja meille voi tulla joitain hetkellisiä ruuhkahuippuja. Kehitys on ollut hyvin rohkaiseva, Toivonen katsoo.

ETELÄ-KARJALAN keskussairaalaa on moitittu vuosikausia siitä, miten se makuuttaa potilaita käytävillä. Joulukuussa 2008 keskussairaala sai uhkasakot Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta. Uhkasakko tepsi ja poistumisteiltä vietiin sängyt pois. Sairaalan ylipaikoilla odotti pahimmillaan lähes 50 potilasta.

Nyt sairaalan turvallisuus on parantunut merkittävästi. Johtajaylilääkäri muistaa, miten esimerkiksi 2000-luvun alussa tilanne oli melkeinpä katastrofaalinen.

-Käytäväpaikoista kärsivät kaikki, niin lääkärit, hoitajat, mutta varsinkin potilaat.

Toivonen toimi Etelä-Karjalassa 2000-luvun alussa noin kolmen vuoden ajan. Hän toimi muun muassa sisätautien ylilääkärinä, ja teki osan aikaa myös kliinistä työtä. Toivonen on sisätautien ja umpieritysopin erikoislääkäri. Lääkäriksi hän valmistui vuonna 1980. Suurimman osan urastaan hän on tehnyt Helsingissä.

Jukka Toivonen halusi tulla Etelä-Karjalaan, koska hänen mukaansa Eksote tarjoaa hyvät mahdollisuudet tehdä asioita uudella tavalla.

-Eksotessa aloitetaan aktiivisesti suunnitella uudentyyppisiä toimintatapoja.

Ongelmista suurin on yhä lääkäripula. Toivonen uskaltaa olla kuitenkin toiveikas.

-Eksote on luomassa uudentyyppisiä rekrytointitapoja.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Johtajaylilääkäri Jukka Toivosen työ Eksotessa ei olisi paremmin voinut alkaa: käytäväpaikat ovat melkein historiaa.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen