Imatran yhteislukiolaiset matkailevat uudella linjalla

Imatralla on aloittanut todennäköisesti Suomen ensimmäinen lukion matkailulinja. Lukiolaiset matkailevat myös ammattikorkeakoulun luennoille. Opiskelijat pitäisi saada töihin ja Viroon.

Teemu Saintula

IMATRA. Imatralla on aloittanut tänä syksynä uudenlainen lukiossa käytävä linja. Imatran yhteislukion matkailulinja saattaa olla Suomen ensimmäinen.

-Olemme olettaneet, että tällaisia on ainakin Helsingissä. Emme ole niitä löytäneet, kertoo Imatran yhteislukion matkailulinjan koordinaattori Sanna Prior.

Matkailulinjan tarkoitus on innostaa opiskelijoita matkailualalle ja saada heidät myöhemmin jopa alan yrittäjiksi.

Linjalla opiskelijoille opetetaan enemmän matkailuun liittyviä aineita ja kieliä kuin muille lukiolaisille. Lisäksi lukiolaiset käyvät ammattikorkeakoulun luennoilla. He suorittavat ammattikorkeakoulussa osia noin 6-7 matkailualan kurssista.

MATKAILULINJAN idean on keksinyt entinen Imatran sivistystoimen toimialajohtaja Jussi Virsunen. Ajatus lähti valmisteilla olleesta Rauhan kylpylästä ja Imatran seudun lisääntyvästä matkailusta. Virsunen on sen jälkeen kehittänyt matkailulinjaa yhdessä Imatran yhteislukion rehtorin Aapo Ropposen kanssa.

Syksyllä linjalla aloitti 11 hengen pilottiryhmä. Joukko on hieman kutistunut alun jälkeen. Nyt linjalla opiskelee yhdeksän tyttöä.

Koko lukion kestävälle linjalle on tarkoitus valita opiskelijoita joka vuosi. Seuraava ryhmä aloittaa vasta vuodenvaihteessa 2013.

-He saavat enemmän aikaa tottua lukioon, Ropponen toteaa.

Lukio valitsee linjan opiskelijat todistuksen ja haastattelun perusteella. Linjalle otetaan noin 10-15 opiskelijaa.

SUUNNITELMIA linjalle riittää. Tavallisen opetuksen lisäksi lukiolaiset pitäisi saada kesäksi työharjoitteluun.

-Olen jo ollut yhteydessä alueen alan kärkiyrityksiin, Virsunen toteaa.

Linja saa kaksi vuotta EU-rahaa osana yhteistyöhanketta yhdessä virolaisen Narva-Joensuu-kaupungin kanssa. Kaupungit järjestävät jatkossa muun muassa opiskeluvaihtoa.

Virsusen mukaan matkailulinja olisi aloitettu ilman tukirahaakin.

Virsunen työskentelee Imatran seudun kehitysyhtiössä, mutta hänellä on edelleen työtehtäviä myös sivistystoimessa.

AIVAN uudesta keksinnöstä ei Imatralla ole kyse. Suomessa on muutama varsinainen matkailulukio.

Lisäksi Etelä-Karjalassa toimii metsäteollisuuslinja. Saimaan ammattikorkeakoulun liiketoiminta- ja kulttuurialan tutkimuspäällikkö Kirsi Viskari kertoo, että osa metsälinjan opinnoista tehdään ammattikorkeakoulun ja osa Lappeenrannan teknillisen yliopiston kursseilla.

-Nämäkin kurssit on muokattu lukiolaisille sopiviksi.

Enemmän samalla

Imatran yhteislukion matkailulinjan opiskelijat valitsevat enemmän matkailuun ja kieliin liittyviä kursseja kuin muut lukiolaiset.

Lisäksi he suorittavat osia Saimaan ammattikorkeakoulun kursseista.

Lukiolaiset eivät määrällisesti suorita kursseja enempää kuin muut.

Kirjoittaja:
Teemu Saintula