Categories
Artikkelit

Vesitornin käyttöönoton hintalappu hieman pieneni

Jyrki NuottimäkiLAPPEENRANNAN vesitornin saneeraaminen matkailukäyttöön on kaatunut toistaiseksi kustannuksiin. Neljä vuotta sitten tehty selvitystyö päätyi 2,1 miljoonaan euron hintalappuun. Siihen sisältyi nykyisen hissikuilun laajentaminen 12-13 henkilön hissille, poistumistieportaikko rungon viereen sekä ravintolatilojen saneeraus ympärivuotiseen käyttöön.Vesitornin käyttöönottoa on ajanut erityisesti sitoutumattomien (Myö) valtuustoryhmä. Se uudisti esityksensä tänä vuonna, ja kaupunginhallitus antoi selvitystyön Lappeenrannan Seudun Yrityspalvelut Oy:lle.LSYP:N projektipäällikkö Antti Tuomaala sanoo selvitystyön valmistuvan vuoden loppuun mennessä. Hän uskoo, että neljän vuoden takaista kustannusarviota on mahdollista pudottaa alle kahteen miljoonaan euroon.- Hissiyhtiön mukaan nykyistä hissikuilua laajentamalla vesitorniin on mahdollista saada uusi hissi, joka nostaa torniin maksimissaan 200 henkilöä tunnissa. Kapasiteetti on mielestäni riittävä.Tuomaalan mukaan hissiratkaisu voisi tiputtaa aikaisempaa hinta-arviota 170 000 eurolla. Vesitornin pohjalle jää vielä 15 askelman portaikko, jota pitää saneerata esteettömäksi liikuntarajoitteisille.Tuomaalan selvitystyön perusteella ravintolatoiminta ajoittuisi pääasiassa kesäkaudelle, mutta jatkuisi myös talviaikoina tilausravintolana.- Vesitorni on mahdollista kytkeä kaupungin matkailupalveluihin sekä yhteisöjen käyttöön monella tavalla. Kesäaikana asiakasvirtaa varmasti riittää, mutta talvikauden toiminta vaatii suunnittelua. Tornia voisivat hyödyntää esimerkiksi kaupungin monet pääsarjajoukkueet otteluiden ennakko- ja jälkipelipaikkana.Kesäkaudella Tuomaala puhuu lasten kolmiosta, jossa hiekkalinna, Myllysaari ja Liikennepuisto voitaisiin yhdistää katujunalla vesitorniin.TUOMAALA esittää vesitornia myös sponsoroinnin kohteeksi. Hän uskoo, että joku kansainvälinen tai valtakunnallinen yritys haluaisi hakea näkyvyyttä vesitornista venäläisten ostoseurojen ykköskaupungissa.- Useamman vuoden sponsorointisopimuksella voi saada kymmenien tuhansien eurojen vuositulot, joilla rahoitetaan vesitornin saneerausta ja ylläpitokustannuksia. Yritykset maksavat näkyvyydestä esimerkiksi pohjoisen hiihtokeskuksille merkittäviä summia.Tuomaala arvioi, että yritysrahoituksella vesitornista voisi kertyä jopa 50 000 euron vuositulot.

Jyrki Nuottimäki

Kirjoittaja: