Meltola kajauttaa juhlalaulun

Imatran uusin päiväkoti avautuu virallisesti lasten palattua evakkoretkiltä. Uutta on myös tilojen hankintatapa: kaupunki ryhtyi talotoimittajan vuokralaiseksi.

Matti Veijalainen

IMATRA. Meltolan päiväkodissa Imatralla raikuu tänään juhlalaulu. Sävel on monille tuttu. Sanat vain ovat uudet.

Kun Imatran uusimman päiväkodin virallisten avajaisten ohjelmaa suunniteltiin, ehdottivat lapset laulukseen jääkiekon maailmanmestaruutta juhlistanutta Poika saunoo?-biisiä. Melodiaehdotus meni läpi, mutta sanat päätettiin päiväkodin johtajan Anu Malisen mukaan paikallistaa. Päivi Valkosen sanoin ja Hannu Blomqvistin sovituksin Meltolan pojat ja tytöt tekevät evakkoretkiltään laulavan paluun takaisin kotiin. Saunoa voi sitten vaikka sen päälle.

-?Näin historiaan saadaan musiikkimaamerkki. Kaikki muistavat myöhemminkin, että uusi päiväkoti otettiin käyttöön sinä vuonna, jolloin lätkäpoikalaulu oli pinnalla, Anu Malinen sanoo.

KOTI on lasten mielestä laulunsa ansainnut. Hieno on paikka, tuumailevat pihaleikkien lomassa Anissa ja Feedra Kontula. Ja hienointa on, että tuttu kaveripiiri kylältä on taas saman katon alla koossa, Peppi Rämö nyökyttelee.

Leikkijät kuuluvat 2-4-vuotiaiden Roosat-ryhmään. Kaikkiaan Meltolan päiväkodissa on eskarilaiset mukaan lukien puolen sataa lasta. Henkilökunnan vahvuus on seitsemän.

Sisäänajoa lapset ja opettajat pääsivät tekemään muutama viikko sitten. Tilat ovat Anu Malisen mukaan toimineet ja riittäneet hyvin. Niin pitääkin, sillä lisäkuormitusta tulee perhepäivähoidon puolelta. Hoitajien työaikamuutosten johdosta Meltolan päiväkoti on yksi perhepäivähoitolasten varahoitopaikka.

-Ihania vieraita he ovat olleet. Ihan pienimmätkin lapset ovat viihtyneet, Malinen kertoo.

VUOSI sitten Meltolan lasten ja vanhempien syksy oli synkempi. Eskarilaiset lähtivät evakkoon Sienimäelle ja päiväkotilapset Imatrankoskelle. Oli käynyt ilmi, että vanhaa kosteusvaurioista päiväkotia ei enää kannattanut korjata.

Puretun päiväkodin piti olla väliaikaisratkaisu, mutta 30 vuotta se palveli. Uusi on pantu pystyyn uusin periaattein. Päiväkodin omistaa sen tuottanut talotehdas, jonka vuokralainen Imatran kaupunki on aluksi kymmenen vuoden sopimuksella. Toive kylällä on, että talo palvelee samassa tarkoituksessa samalla paikalla paljon pitempään.

-Meltola on niitä kaupunginosia, joissa väkiluku kasvaa. Kylällä on tarjolla lapsiperheitä kiinnostavia suuria tontteja, Anu Malinen tietää.

LUONNONLÄHEISEN kylän päiväkoti ymmärtää ympäristöään. Talotehtaan pakettiratkaisusta poiketen lämmitykseen valittiin ja rakennettiin maalämpö. Syksyn kuralammikoissa saappaat sotkeutuvat, mutta hiilijalanjälkeä Meltolan päiväkodin porukka ei juuri itsestään jätä.

Liikenneympäristö on myös muuttunut turvallisemmaksi. Päiväkodille vie nyt uusi oma katu. Ristimänimi on osuvasti Alkutaival, oman väen luovuuden tulosta sekin.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Anissa (vas.) ja Feedra Kontula siirtyvät tänään kumppaneineen Meltolan päiväkodin pihaleikeistä sisätiloihin juhlimaan.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen