MLL aloittaa lastenhoidon palvelut myös Ruokolahdella

Kunta avustaa Mannerheimin lastensuojeluliiton Kymen piiriä 1?600 eurolla. Lastenhoitajien rekrytointi ja koulutus aloitetaan pikimmiten.

RUOKOLAHTI. Mannerheimin lastensuojeluliiton Kymen piiri ryhtyy tarjoamaan lastenhoitopalveluja ensi vuonna myös Ruokolahdella.

Kunta on myöntänyt Kymen piirille ensi vuodelle 1600 euron avustuksen lastenhoitotoiminnan käynnistämiseen, ohjaukseen ja lastenhoitajien koulutukseen.

Lastenhoitotoimintaa MLL:n Kymen piirissä koordinoivan Pirjo Riipan mukaan aloite lastenhoitotoiminnan ulottamisesta myös Ruokolahdelle on tullut paikalliselta yhdistykseltä ja lasten vanhemmilta.

– Ryhdymme pikaisesti etsimään, löytyykö Ruokolahdelta jo valmiiksi koulutettuja lastenhoitajia, sekä neuvottelemaan kansalaisopiston kanssa lastenhoitajakurssin järjestämisestä ensi keväänä.

Riipan mukaan vielä on mahdotonta arvioida, kuinka suurta tilapäisen lastenhoidon tarve Ruokolahdella on.

Kaupungeissa esimerkiksi Lappeenrannassa MLL:n tarjoama palvelu on ollut hyvinkin suosittua.

MLL:N välittämät hoitajat eivät ole työsuhteessa Mannerheimin Lastensuojeluliittoon, sen piirijärjestöihin eivätkä paikallisyhdistyksiin. Lastenhoitajan tilaaja toimii työnantajana ja vastaa työnantajavelvoitteista. Hoitaja puolestaan vastaa työntekijän velvoitteista.

Hoitajan voi esimerkiksi tilata, jos lapsi, vanhemmat tai vakituinen hoitaja sairastuu, vanhemmat ovat töiden takia estyneet hoitamasta lastaan tai haluavat jostakin muusta syystä viettää aikaa yhdessä.

– Meillä ei ole kriteereitä siihen, mikä hoidon tarpeeseen johtava syy. Emme kuitenkaan ole korvaamassa esimerkiksi kunnallisen lasten päivä- tai vuorohoidon tarvetta, Riippa sanoo.

MLL:n lastenhoitoapu

Lastenhoitoapu on tarkoitettu tilapäiseen ja lyhytaikaiseen lastenhoidon tarpeeseen.

Perhe voi saada hoitajan kotiin kaikkina vuorokauden aikoina.

Hoitaja huolehtii lapsen turvallisuudesta, hoidosta ja viihtyvyydestä vanhempien ohjeiden mukaan.

Hoitajat ovat Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastenhoitokurssin suorittaneita ja perehdytettyjä 16 vuotta täyttäneitä henkilöitä.

Perhe tilaa itse palvelun MLL:ltä internetin kautta tai soittamalla alueen hoitajavälitykseen, toimii hoitajan työnantajana ja vastaa työlainsäädännössä määrätyistä työnantajavelvoitteista.

Perhe maksaa käteisellä lasten hoitajalle palkkana 8,20 euroa tunnilta, puolen tunnin tarkkuudella, kuitenkin vähintään kahdelta tunnilta.

Sunnuntaityöstä perhe maksaa hoitajalle palkkaa 100 prosentilla korotettuna eli 16,40 e/tunti. Korotettua palkkaa maksetaan myös kirkollisina juhlapäivinä, vapunpäivänä ja itsenäisyyspäivänä.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen