Puhumalla paras tulee

Stora Enson Imatran tehtaiden johtajana aloittanut urheilumies Marko Pekkola aikoo olla keskusteleva pelinrakentaja.

Matti Veijalainen

MARKO PEKKOLA on pelannut monen lajin palloa. Korkeimmalla sarjatasollaan hän on käynyt amerikkalaisessa jalkapallossa Lappeenrannan Rajaritareiden edustusjoukkueen pelinrakentajana.

Leipälaji diplomi-insinööri Pekkolalla on metsäteollisuus. Siinä kotikenttä ovat nyt Stora Enson Imatran tehtaat. Kuukauden päivät Imatralla työskennellyt uusi tehtaanjohtaja sanoo tässä vaiheessa tuntevansa alaisistaan ehkä kymmenen prosenttia, mutta tavoiteasettelun kapteeni voi jo joukkueelleen tehdä.

Pekkola sanoo saaneensa hyvän vastaanoton, ja kokeneensa työyhteisön keskustelevaksi. Pelinrakentajan aikomus on tehdä siitä yhä puhuvampi. Pekkolan mielestä jokainen työntekijä on omalla paikallaan tuotantoprosessin paras asiantuntija. Se tieto kannattaa koota hyödyttämään kaikkia.

-Yhteinen keskustelu on myös paras menetelmä ihmisten sitouttamiseen yhteisiin asioihin.

MAASTOTUNTEMUS Pekkolalla on vankka jo ennestään. Hän on työskennellyt Etelä-Karjalan kaikilla pitkien piippujen paikkakunnilla Lappeenrantaa lukuunottamatta.

Itsestäänselvyys tehtaille suuntautuminen ei kuitenkaan ollut. Nuorena tulevaa insinööriä kiinnosti aluksi lääketiede mopojen räpläämisen rinnalla.

-Lopullinen tekniikkaan kallistuminen tapahtui vähän myöhemmin armeija-aikana, Pekkola kertoo.

Intin jälkeen Salpausselän Ilmatorjuntapatteriston viimeisessä varusmiesikäluokassa palvellut Pekkola lähti opiskelemaan Lappeenrannan teknilliseen korkeakouluun. Suuntaus oli energiatekniikkaan, mutta sellu- ja paperimies vuonna 1994 diplomi-insinööriksi valmistuneesta teekkarista tuli.

Ensimmäisiä Etelä-Karjalan töitään Pekkola teki Joutseno-Pulpilla. 1990-luvun lopun hän oli Raumalla käynnistämässä silloisen Metsä-Rauman sellutehdasta.

Uudestaan eteläkarjalainen Pekkolasta tuli 2000-luvun alussa. Ennen Stora Ensolle tuloaan hän johti M-realin Joutsenon ja Simpeleen tehtaita. Käsissä ehti tässä välissä olla vielä kolmaskin tuotantolaitos, kun Pekkola johti myös Kaskisten massatehdasta maan toisesta reunasta käsin.

STORA ENSOLLA aloittaminen toi Pekkolan töiden tunnuslukuihin suurennusta sekä pienennystä.

Tehtaiden porttien sisällä työskentelevien alaisten määrä kasvoi Imatralla 950:een. Pienentyvä suure oli työpöytien määrä. Kaukopään ja Tainionkosken tehtaat ovat Saimaan rannalla niin vierekkäin, että molempien johtamiseen johtajalle riittää nyt yksi työhuone Kaukopäässä.

Uusi työmaa on näyttäytynyt Pekkolalle yllättämättömänä, eli kaikin puolin myönteisenä.

-Se on ollut sitä, mitä odotinkin. Hyvin olen viihtynyt ja kotiutunut, Pekkola summaa alkukokemuksiaan Imatralta.

SYNTYJÄÄN Pekkola on Kouvolan miehiä. Nykyinen kotipaikkakunta on Lappeenranta. Harrastuksissa varsinkin urheilu ja liikunta ovat kulkeneet matkassa koko ajan.

Kouvolassa pesäpallo kiinnosti kaikkia poikia, niin myös Pekkolaa. Seuraporukoissa hän aloitti pelit jalkapalloilijana Kouvolan Susien junioreissa. Pekkolan lajivalikoimaan kuului nuoruudessa myös kilpauinti, ensin ilman räpylöitä ja myöhemmin niiden kanssa.

Lappeenrannassa pesäpallo on tullut kuvioihin mukaan uudestaan. Nyt Pekkola on seuratoiminta-aktiivi Pesäysien johtokunnan jäsenenä.

Tarina on se tavallinen. Isä on kulkeutunut harrastukseensa lasten perässä.

-Kaksi vanhinta tytärtä pelaa Ysien juniorijoukkueissa. Aika iso osa kesästä tulee vietettyä kentän laidalla, Pekkola kertoo.

Urheilee Pekkola myös Imatralla. Golfissa kotiseura on Imatran Golf. Syksyn päivitetyllä tasoituslistalla Pekkolan lukema on 17,8.

-Voisi sitä koettaa vielä parantaa. Pelit vain tahtovat jäädä aika vähiin, 10-20 kierrokseen kaudessa.

PEKKOLAN päivä alkaa herätyskellon pirahtaessa kuudelta. Seitsemältä hän kääntää auton keulan Imatraa kohti. Takaisin kotiin Lappeenrantaan Kuutostien kulkija ehtii tavallisena päivänä kello 18:n tienoissa.

Pekkolalle valtatien Lappeenrannan ja Imatran välin leventyminen ja nopeutuminen tulevat kuin tilauksesta. Tilauksensa on tehnyt perhekin.

-Minulle on kerrottu, että sitten ehdin illalla kotiin aikaisemmin.

Siihen on pyrkimys. Myös kotipesän keskustelut on kuultava, Pekkola sanoo.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Marko Pekkolalle Imatralle tulo tiesi työmaan suurentumista. Alaisia Stora Enson tehtaiden uudella johtajalla on lähes tuhat.

Marko Pekkola

41-vuotias Kouvolassa syntynyt lappeenrantalainen diplomi-insinööri.

Aloitti työt Stora Enson Imatran tehtaiden johtajana 7. lokakuuta.

Perheessä vaimo ja kolme lasta.

Harrastaa urheilua, nykyään perheen pelinaisten kanssa etenkin Pesäysejä, ja liikuntaa. Talvelle on toiveissa luistavaa lunta tuhannen hiihtokilometrin tavoitteella.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen