Etelä-Karjala ei kuulu presidentti Tarja Halosen suosikkikohteisiin

Ahvenanmaa, Lappi, ooppera ja jatsi saavat presidentin liikkeelle. Vierailupyyntöjä Etelä-Karjalaan on lähetetty lukuisia, vain kolme on toteutunut.

Tenho Tiilikainen

ETELÄ-KARJALA ei ole ollut ykkösvalinta tasavallan presidentti Tarja Halosen maakuntamatkojen kohteena.

Tasavallan presidentin kanslian nettisivujen mukaan Halonen on vieraillut kohta 12 vuotta kestäneen toimikautensa aikana vain kerran Etelä-Karjalassa. Tämä tapahtui 19. syyskuuta 2007, jolloin Halonen tutustui Vaalimaan raja-asemaan Virolahdella Kymenlaaksossa ja Nuijamaan raja-asemaan Lappeenrannassa Etelä-Karjalassa.

PRESIDENTIN viralliset kotimaan matkat on listattu nettiin. Eniten näitä matkoja Halonen on tehnyt Ahvenanmaalle ja Lappiin.

Myös Etelä-Savo ja Satakunta ovat olleet usein vierailukohteina.

Etelä-Savossa Halosta on viehättänyt Savonlinnan Oopperajuhlat, Satakunnassa Pori Jazz.

Virallisten vierailujen lisäksi Halonen on presidenttikausiensa aikana käynyt ainakin kahdesti Lappeenrannassa. Huhtikuussa 2001 hän tutustui Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon, Kareltekiin ja Nuijamaan raja-asemaan.

Vuonna 2007 elokuussa Halonen seurasi Lappeenrannassa yleisurheilun Kalevan Kisoja, ennen Lappeenrantaa Halonen vieraili samana päivänä kuninkuusraveissa Kouvolassa.

IMATRALLA Halonen ei presidenttikausiensa aikana ole käynyt, vaikka kutsuja Vuoksen varrelta on lähtenyt useita.

-Viimeisin virallinen kutsu on viime vuodelta, jolloin presidentti sai kutsun Mustan ja valkoisen teatterifestivaalin avajaisiin. Myös BB-festivaaleille presidentti on saanut kutsuja, Imatran kaupunginjohtajan sihteeri Sirkka-Liisa Tihtonen kertoo.

Lappeenrannasta kutsuja on lähtenyt muun muassa kansainväliseen Innovaatio-foorumiin ja Balettigaalaan.

SDP:n imatralainen järjestöjyrä Heikki Tanninen vahvistaa, ettei presidentti Halonen on virkakaudellaan Imatralla käynyt. Aiemmin kylläkin. Tanninen toimi Halosen kyytipoikana tämän vaalikiertueella vuoden 2000 vaaleihin.

-Silloin homma taidettiin tehdä niin viimeisen päälle, ettei tarvetta uuteen matkaan ole tullut. Halonen yöpyi Valtionhotellissa morsiussviitissä ja tutustui myös Imatran raja-asemaan, Tanninen naurahtaa.

KANSANEDUSTAJA Suna Kymäläinen (sd.) uskoo Halosen saaneen vierailukutsuja Etelä-Karjalasta riittämiin. Myös SDP:n Kymen piiri kutsui Halosta Kymenlaaksoon ja Etelä-Karjalaan viime vuonna. Kymäläinen toimi tuolloin piirin puheenjohtajana.

-Olisimme halunneet kertoa täällä tapahtuneista teollisuuden isoista rakennemuutoksista ja Venäjän merkityksestä tälle alueelle.

Kymäläisen mielestä on harmillista, ettei Halonen ole vieraillut useammin Etelä-Karjalassa eikä ollenkaan Imatran seudulla.

-Onhan meillä BB-festari, joka ei olisi ollenkaan hullumpi paikka ja tapahtuma presidentin vierailulle.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Presidentti Tarja Halonen tutustui Suomen ja Venäjän rajaliikenteeseen vuonna 2007 Nuijamaan raja-asemalla.

Top 5 maakunnat

Ahvenanmaa 11 vierailua (kanslian ilmoitukset internetsivuilla) Lappi 10 Uusimaa 9 Etelä-Savo 8 Satakunta 6 Flop 5 maakunnat Etelä-Karjala 1 vierailu Pohjanmaa (Vaasan ympäristö ja ruotsinkielinen pohjanmaa) 1 Itä-Uusimaa 2 Kainuu 2 Keski-Pohjanmaa 2

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen