Imatran ja Lappeenrannan laduilla riittää hiihtäjiä jonoksi asti

Etelä-Karjalaan tullaan hiihtämään myös maakunnan ulkopuolelta. Lauri Leppiniemi tuli hiihtämään Lappeenrannan Kisapuistoon suoraan koulun joulujuhlista.

Heikki Sairanen

ETELÄ-KARJALASSA Imatran ensilumen ladulla ja Kisapuiston hileladulla Lappeenrannassa hiihtäjiä on ollut jo jonoksi asti.

Eteläisen Suomen toistaiseksi lumettoman talven takia Etelä-Karjalaan on tultu hiihtämään myös maakunnan ulkopuolelta. Imatran ja Lappeenrannan lisäksi vain Vihdissä ja Kymenlaaksossa Anjalassa on käytössä ulkolatu, mutta ei tiettävästi missään muualla eteläisessä Suomessa.

-Omien harrastajien lisäksi latua ovat käyttäneet myös ulkopaikkakuntalaiset eteläistä Suomea myöten, tietää Imatran Urheilijoiden hiihtojaoston puheenjohtaja Juha Pasanen.

-Hiihtäjien määrä on tuhansissa. Käyttöaste on ollut todella korkea.

Imatran Urheilijoiden ja Imatran kaupungin yhteistyönä tehty ensilumenlatu avattiin jo marraskuun alussa. Lappeenrannan Kisapuistossa hilelatu on ollut käytössä tämän viikon.

-Käyttäjiä on ollut todella paljon, sanoo Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimen työnjohtaja Tommi Nakari.

TORSTAINA Lappeenrannan Kisapuiston hileladulla oli tungosta. Lauri Leppiniemi tuli hiihtämään Hytistä. Lappeen Rientoa edustavalla 9-vuotiaalla Laurilla oli aamulla koulussa joulujuhla, jonka jälkeen pojan tie vei hiihtoladul- le.

-Joululomalla aion hiihtää niin paljon kuin mahdollista, Lauri suunnitteli.

Joulupyhien jälkeen hiihtoon tukee väkisinkin pieni tauko, kun perheen suuntana on Espanjan lämpö ja aurinko Teneriffalla.

Kisapuiston hilelatua kiertänyt lappeenrantalainen Eija Keijonen tunnustautui himohiihtäjäksi. Eilen keskiviikkona Keijonen kiersi kilometrin pituisen ladun lähes 20 kertaa perinteisellä tyylillä. Viime talvena Keijonen viihtyi ladulla noin 800 kilometriä.

-Saisivat tehdä hiihtoputken. Käyttäjiä riittäisi aivan varmasti.

Viime kesänä Keijonen kiersi lähes kaikki Suomen hiihtoputket.

-Oli aikamoinen elämys, kun ulkona oli lämmintä lähes 30 astetta ja hiihtoputkessa oli pakkasta lähes kymmenen astetta. Se oli mahtava tunne, Keijonen muistelee.

VIHDISSÄ noin kilometrin pituinen latu on ollut käytössä kuukauden päivät. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva johti ennen Lappeenrantaa Vihtiä.

-Yleensä myös Helsingin Paloheinässä on ollut latupätkää hyvissä ajoin, mutta ei ilmeisesti nyt, sanoo Vihdin liikuntapaikkamestari Reijo Sundell.

Myös Haminassa oli pätkä latua hiihtokunnossa.

-Nyt se alkaa olla puhki eikä sitä pystytä hoitamaan enää, sanoo Haminan liikuntapaikkojen hoitaja Heikki Ruokonen.

-Ollaan muuten juuri tulossa Imatralta. Käytiin siellä hiihtämässä.

Anjalassa saatiin hiihtolatu kuntoon tällä viikolla.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Lauri Leppiniemi tuli hiihtämään Kisapuiston hileladulle suoraan koulun joulujuhlista torstaina. Joululomalla Lauri Leppiniemi aikoo hiihtää niin paljon kuin mahdollista.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen