Kapteeni palasi käskijäksi

Pekka Tirkkonen aloittaa liigavalmentajan uransa ensi keväänä SaiPassa. Vanhoista pelikavereista joukkueessa jatkaa viellä Ville Koho.

Jarmo Hämäläinen

LAPPEENRANTA. SaiPa saa jääkiekon SM-liigajoukkueeseensa uuden ja samalla tutun miehen käskijäksi ensi keväänä, kun 43-vuotias Pekka Tirkkonen ottaa ryhmän komentoonsa.

Tirkkonen päätti kotimaisen pelaajauransa keväällä 2003 SaiPan kapteenina ja jatkoi sen jälkeen vielä pelivuosia Ruotsissa ja Tanskassa.

— Eipä taida siitä SaiPan joukkueesta enää pelaajana täällä olla kuin Kohon Ville, Tirkkonen pohti torstaina, kun SaiPa julkisti uuden päävalmentajavalintansa.

Yhtaikaa Tirkkosen 2+1-vuotisen päävalmentajasopimuksen kanssa SaiPa tiedotti jatkaneensa kahdella vuodella myös Ville Kohon pelaajasopimusta.

SAIPAN toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kertoi, että hakijoita SaiPan päävalmentajaksi oli jonoksi asti, vaikka joukkue joulutauolla onkin liigan peränpitäjänä.

— Osa otti meihin yhteyttä ja osaan me otimme yhteyttä. Uskon, että saimme nyt parhaan mahdollisen valmentajan tässä tilanteessa. Tirkkosen Pekka on tulevaisuuden suomalaisia huippuvalmentajia, Kallioniemi sanoi.

Pekka Tirkkosen valmentajaura alkoi kolme ja puoli vuotta sitten Mestiksen SaPKossa, puoli vuotta peliuran päättymisen jälkeen.

SaPKon valmentamisen ohella Tirkkonen on opiskellut jääkiekon huippuvalmentajan tutkintoa.

— Nyt joulun jälkeen opintoihin liittyy matka Kanadaan nuorten MM-kisoihin ja huhtikuussa tutkinnon pitäisi olla valmis, Tirkkonen kertoo.

SAIPASSA keskushyökkääjänä muun muassa Vladimir Machuldan rinnalla pelannut Pekka Tirkkonen haluaa tuoda tulevien kausien SaiPaan vahvasti hyökkäävän ilmeen.

— Aktiivinen kiekollinen peli kehittää pelaajia parhaiten. SaiPan perinteinen taisteleva ilme pitää tietysti löytää ja säilyttää. Jos tämän kauden liigaryhmiä ajattelee, niin ehkä KalPan ja Ässien pelissä on jotain sellaista, josta voisi hakea mallia, Tirkkonen sanoo.

Pekka Tirkkosen valmentajasopimuksessa SaiPan kanssa on liigaehto eli sopimus on voimassa vain SaiPan varmistaessa liigapaikkansa tuleville kausille.

— SaiPallahan on vielä mahdollisuudet tälläkin kaudella vaikka pudotuspeleihin. Tulevilla kausilla käyrää on tietysti tarkoitus nostaa ylöspäin, Tirkkonen sanoo.

TIRKKOSEN rinnalle SaiPan liigajoukkueen valmennukseen ei ole vielä muita valmentajia valittu. Etelä-Saimaan tietojen mukaan muutoksia on tulossa ensi kaudeksi ainakin maalivahtivalmennukseen, jossa Jarmo Myllyksen paikalle sovitellaan SaiPan ex-maalivahtia Janne Valtosta.

Valtonen on tällä hetkellä SaiPan A-nuorten kakkosvalmentaja ja ohjaa myös seuran juniorimaalivahteja.

— Valmennustiimiä ryhdytään kokoamaan ja varmaan käydään keskusteluja myös aiemman tiimin valmentajien kanssa, Tirkkonen ennakoi.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Pekka Tirkkonen palaa vajaan kymmenen vuoden tauon jälkeen Kisapuiston kiekkokuvioihin.

Pekka Tirkkonen

43-vuotias jääkiekkovalmentaja

Kotoisin Savonlinnasta, kasvattajaseura SaPKo

Seurat Suomen jääkiekkoliigassa TPS, KalPa, SaiPa

TPS:ssä kolme kultaa, liigassa tehopisteet 161+236

Ruotsissa seurat Elitserienin Linköping, Tanskassa kolme mestaruutta Herningissä, Saksasssa seurat Rosenheim ja Augsburg

Pelannut 67 maaottelua (pisteet 6+7), kahdet MM-kisat, yksi Kanada-cup, nuorten MM-kultaa ja -pronssia

Boston Bruins varasi Tirkkosen vuonna 1986 toisella kierroksella numerolla 34

Valmentajana 3,5 vuotta Mestiksen SaPKossa

Opiskelee jääkiekon huippuvalmentajatutkintoa Vierumäellä

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen