Lappeenranta ja Eksote ostivat valehoitajan palveluja

Eksote löysi valehoitajan omassa valvonnassaan jo syyskesällä. Vanhus- ja vammaispalvelu-yrittäjä esiintyi sairaanhoitajana ilman tutkintoa.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Lappeenrannassa on paljastunut valesairaanhoitaja. Vanhusten ja vammaisten avustajapalveluyritystä pyörittävä nainen on esiintynyt psykiatrisena sairaanhoitajana, vaikka hänellä ei ole terveydenhoitoalan tutkintoa.

Nainen jäi kiinni Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten omassa valvonnassa jo syyskesällä.

Vuodesta 1998 alan yrittäjänä olleen noin 40-vuotiaan naisen nimeä ei ole sosiaali- ja terveydenhoidon valvontaviranomaisen Valviran Terhikki-rekisterissä, johon rekisteröidään terveydenhuollon ammattilaiset.

Tapaus on Etelä-Suomen aluehallintoviranomaisen AVIn ja Valviran käsittelyssä. Poliisille ei ole ainakaan vielä tehty ilmoitusta. Etelä-Saimaa sai tiedon valesairaanhoitajasta viime viikolla tämän asiakkaana olleelta perheeltä.

Nainen aloitti Lappeenrannan kaupungin ostopalveluyrittäjänä vuosien 2004—2005 tienoilla. Kun Eksote aloitti toimintansa 2010, nainen siirtyi kaupungilta Eksoten ostopalveluyrittäjäksi.

Hän ilmoitti olevansa koulutukseltaan sairaanhoitaja, mihin kaupunki luotti tarkistamatta asiaa. Nainen ei ole esittänyt väärennettyjä tutkintotodistuksia.

Yrittäjä itse sanoo aloittaneensa opinnot 1990, mutta ne ovat lopputyön osalta jääneet kesken.

Eksoten kotihoidon päällikön Raili Paajasen mukaan piiri irtisanoi syksyllä vanhusten kotipalveluja koskevan palvelusetelisopimuksensa yrittäjän kanssa.

Yrittäjä on vammaispalvelupäällikkö Riitta Hakoman mukaan jatkanut vammaispalveluiden puolella henkilökohtaisena avustajana. Nyt kun asia tulee tiedotusvälineiden kautta julkisuuteen, myös vammaispuolella joudutaan Hakoman mukaan miettimään voidaanko epäluotettavalta yrittäjältä ostaa palveluja.

Hakoman mukaan nainen ei ole vammaispuolella antanut sairaanhoidollisia palveluja, jotka olisivat edellyttäneet alan koulutusta.

Vanhusten kotihoidon osalta sen sijaan on epäselvää, onko yrittäjä tehnyt myös sairaanhoitajan töitä. Valehoitajaa lomittajanaan käyttänyt yrittäjä kertoo Etelä-Saimaalle naisen tehneen kaikkia sairaanhoitajan töitä kuten rokotuksia ja verikokeita.

— Tämä tietysti antaa huonon kuvan tilanteesta, Paajanen toteaa.

Eksotella on vastuu valvoa kaikkia alueensa terveydenhuoltoyrittäjiä.

Vanhustenhoidon puolella yrittäjästä ei Paajasen mukaan ole tullut yhtään valitusta. Hakoman mukaan vammaispuolella valituksia sen sijaan on tullut muutama, ja sen vuoksi yrittäjä on ollut tavallista tiukemmassa valvonnassa.

Valehoitaja on käyttänyt psykiatrisen sairaanhoitajan titteliä muun muassa Lappeenrannan ja Taipalsaaren esitteessä, jossa esitellään alueen yksityisiä vanhusten hoivapalveluyrityksiä.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara