Suurkaupan menetys iso pettymys Parikkalassa

Parikkalan päättäjät eivät ymmärrä ministeriön näkemyksiä. Koirniemeä kehitetään nyt pienempien yritysten liikealueena.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Koirniemen suurkaupan yksikön hylkääminen oli takaisku Parikkalalle.

-Ei se suuri takaisku ollut, mutta tottakai se oli pettymys. Ministeriössä ei ole sisäistetty venäläisten ostosmatkailijoiden kasvun merkitystä Parikkalalle eikä koko Etelä-Karjalalle, sanoo Parikkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Berg.

Myös kunnanjohtaja Hans Olander piti päätöstä harmillisena.

-?Etelä-Suomessa ei ymmärretä Kaakkois-Suomen tilannetta eikä venäläisten valtavaa ostovoimaa, sanoo Olander.

Parikkala esitti uuteen maakuntakaavaan Kuutostien varrelle Koirniemen alueelle suurkaupan yksikköä, mutta ympäristöministeriö hylkäsi kohteen.

Aluetta olisi kehitetty, kun Parikkalan rajanylityspaikka aukeaisi. Myös alueesta kiinnostuneet yritykset olisivat odottaneet rajan aukeamista.

KUNNASSA ei oikein ymmärretä ministeriön perusteluja autoilun lisääntymisestä, vaikka Koirniemi onkin kolmen kilometrin päässä keskustaajamasta.

-En ymmärrä tätä logiikkaa, että Kuutostieltä ohjataan ostajia sitten kuntakeskuksiin, jotka on tehty liikenteellisesti hevosaikakaudella. Koirniemessä suurin osa asiakkaista olisi ollut Kuutostien kulkijoita muutenkin. Toki osa perusteluista oli ministeriön linjan mukaisia, sanoo Berg.

Olanderin mukaan Koirniemen kaupan suuryksikkö ei olisi haitannut keskustaajaman kehitystä, sillä sinne on jo tulossa Eekoon suurkauppa.

Maakuntakaavasta on mahdollisuus valittaa, mutta siitä kunnassa ei ole vielä keskusteltu. Toisaalta valitusten läpimenoonkaan ei uskota.

KUNTA lähtee kehittämään Koirniemeä nyt varasuunnitelman mukaisesti. Kaavoitus alkaa vuonna 2013.

-Aluetta kehitetään edelleen liikerakentamiseen, mutta nyt sen luonne muuttuu. Sinne tulee pienimuotoisempaa yritystä. Koirniemi on edelleen kaupankäynnin kannalta keskeisellä paikalla, muistuttaa Olander.

Berg lisää, että maakuntakaava antaa Parikkalan keskustaajaman asemakaava-alueelle mahdollisuuden sijoittaa kaupan suuryksiköitä, jos kunta niin haluaa.

Asemakaava ulottuu Simpelejärven rannasta Kuutostielle, mutta pian aloitettavassa kaavoituspäivityksessä sekin alue voi kasvaa.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen