Uusi kunnanjohtaja sai heti tulikasteen Suomenniemellä

Matti Muukkosen ensimmäinen työpäivä huipentui kuntaliitos-äänestykseen. Uusi poika ehti tavata myös ison joukon kuntalaisia.

Anne Kokkonen

SUOMENNIEMI. Kunnantalon ovi rämähtää auki vähän ennen valtuuston kokousta. Perussuomalaisten valtuutettu Aili Kosunen astuu touhukkaasti sisään ja kiteyttää kaikkien ajatukset.

-Minä tulin sitä meidän uutta poikaa katsomaan!

Uusi poika, kunnanjohtaja Matti Muukkonen, näprää huoneessaan solmiota kaulaan. Jännitys ei näy ainakaan päälle päin, vaan Muukkonen jutustelee rennosti muun muassa perheensä tuoreesta koiranpennusta.

Tottumattomampaa voisi jännittää, sillä valtuusto päättää pian siitä, miten pitkäksi Muukkosen virkapesti muodostuu. Jos kuntaliitosneuvottelut Mikkelin ja Ristiinan kanssa etenevät, kunnanjohtaja neuvottelee itsensä työttömäksi.

Vaikka luottamushenkilöt päättävät, on virkamiehelläkin sanansa sanottavana. Runsas vuosi sitten Muukkonen ilmoitti erostaan kesken Kyyjärven valtuustokokouksen, kun sikäläiset hylkäsivät edullisen kuntaliitostarjouksen.

SÄHKÖÄ on ilmassa enemmän kuin tavallisesti. Pontevan kättelykierroksen jälkeen kaikki istuvat paikoillaan hyvissä ajoin ennen kokouksen alkua.

-Pannaan vähän läpivetoa ettei hikeennytä, valtuuston puheenjohtaja Juha Nirkko (kesk.) vitsailee, ja läsnäolijat vilkuilevat toisiaan merkitsevästi. Edellisessä kokouksessa Nirkko torppasi kuntaliitosneuvottelupäätöksen, mitäköhän se aikoo tällä kertaa?

Ensimmäiseksi kuitenkin kukitetaan menestyneet urheilijat. Viimeistään nyt uudelle pojalle selviää, että Suomenniemellä harrastetaan rallia ja pyöräsuunnistusta.

-Onko ensimmäinen päivä mennyt sujuvasti, Nirkko kysyy vieressään istuvalta kunnanjohtajalta.

-Kaikki asiat alkaa olla jo hallussa, Muukkonen vastaa läppäriään tutkien.

TALOUSARVION esittely vahvistaa sen, että kotiläksyt on luettu. Uusi kunnanjohtaja tuo mukanaan myös uusia ehdotuksia.

-Kunnan kassassa oli tänään 900?000 euroa. Ei ehkä ole kaikkein järkevintä pitää tilillä tällaisia summia, Muukkonen arvioi.

Talousarvio hyväksytään suomenniemeläiseen tapaan ilman pitkiä puheita. Kuntaliitosneuvottelujen aloittamispäätös sen sijaan venyttää kokouksen poikkeuksellisiin mittoihin. Muukkosta tarvitaan muun muassa esittelemään kuntajakoselvityksen vaihtoehtoja.

Tunti on kulunut, kun vuoden viimeinen valtuusto ehtii kiitossanoihin. Muukkonen nostaa katseensa päätteeltä ja kiittää saamastaan luottamuksesta.

Se ei jää illan viimeiseksi kiitokseksi, sillä valtuutetut ja virkamiehet siirtyvät joulupuurolle toimintakeskukseen. Ennen kuin ensimmäinen pitkä päivä päättyy, uusi poika saa puhutella vielä monia kuntalaisia.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Matti Muukkonen aloitti työt Suomenniemellä maanantaina. Edellisen kerran mies hallitsi kunnanjohtajan huonetta 1990-luvun loppupuolella.

Kuntaliitos on vaativa paikka määräaikaiselle kunnan-johtajallekin.

Suomenniemen budjettikirja ei ole ollut vuosiin kovin riemukasta luettavaa.

SDP:n Raimo Ruotsalainen (keskellä) toivoo liitosneuvotteluja myös eteläkarjalaisten kuntien kanssa. Varavaltuutettu Jan Rusakko (oikealla) ei yhdy Ruotsalaisen ponteen.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen