Viipurin vanerin alueelle haussa yhtenäinen mutta uniikki luonne

Materiaalivalinnoilla ja valaistuksella halutaan ilmentää kunkin talon persoonaa. Alueelle sijoittuu runsaat tuhat asukasta

Helena Rissanen

LAPPEENRANTA. Viipurin vanerin uudesta asuinalueesta pyritään rakentamaan yhtenäinen kokonaisuus. Korttelisuunnitelmassa vaaditaan muun muassa, että rakennusten sisäänkäynteihin tulee löytää uniikki luonne poikkeavilla materiaalivalinnoilla ja valaistuksella. Tavoitteena on, että sisäänkäynnit ilmentävät talon persoonaa ja erottavat rakennustyyliltään samankaltaiset rakennukset toisistaan.

Rakennusten päädyt on jäsenneltävä huolellisesti ja siten, että rakennukset saavat hoikan päätyluonteen.

Tekninen lautakunta hyväksyi keskiviikkona alueen korttelisuunnitelman eli rakennustapaohjeen. Suunnitelmassa on määritelty rakennusten julkisivujen käsittely, yhteisten paikoitusalueiden rakenteet ja pihajärjestelyt sekä muun muassa hulevesien käsittelytapa.

Viipurin vanerin alue koostuu rantavyöhykkeelle sijoitetuista 8-kerroksisista pistetaloista sekä sisäalueen 5-kerroksisista lamellitaloista. Alueen maamerkkinä, rantatorin ja Benjamin Dysterin puiston jatkeena, on 12-kerroksinen pistetalo.

Alueelle sijoittuu reilut 1 100 asukasta.

Ajoneuvoliikenne alueelle tulee Tyysterniementieltä, jonne tehdään tarvittavat kaistajärjestelyt.

Autopaikkoja on varattava vähintään yksi per asunto. Autokatokset ja kaksikerroksiset pysäköintilaitokset toimivat osaltaan myös alueen melusuojauksena.

Polkupyöräilijöitä muistetaan myös suunnitelmassa. Ulkoiluvälinevarastojen minimivaatimusten lisäksi polkupyöriä varten on rakennettava tonttikohtaisia polkupyöräkatoksia.

Jokaista taloyhtiötä varten on rakennettava riittävä lasten leikkialue.

Rantatori toteutetaan pääosin betonikiveyksillä. Torille rakennetaan betoniset portaat Saimaaseen ruopattavan lahden pohjoisreunaan. Lahden sivustojen penkereet rakennetaan louheesta.

Rantaraitille tulee kivituhkapinta. Raitti valaistaan ja pidetään kunnossa myös talvisin, ja raitin varrelle sijoitetaan muutama istuskeluryhmä. Rantaraitti jatkuu Viipurin vanerin alueen jälkeen enemmän luonnontilaisena kohti Tyysterniemeä.

Viipurin vanerin asemakaava hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa runsas vuosi sitten. Asemakaavoituksen yhteydessä sovittiin, että alueelle laaditaan korttelisuunnitelma, jossa tarkennetaan asemakaavan toteutustapaa.

Arkkitehtitoimisto Tikkanen

Viipurin vanerin alueelle tulee 8-kerroksisia pistetaloja ja 5-kerroksisia lamellitaloja. Maamerkkinä keskellä on 12-kerroksinen pistetalo.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen