Eekoon Manninen jää eläkkeelle kesäkuussa

Ahti Mannisen aikana Eekoo on ollut kovassa kasvuvauhdissa. Viime vuonna se oli myös S-ryhmän kriteereillä paras alueosuuskauppa Suomessa.

Jyrki Nuottimäki

ETELÄ-KARJALAN Osuuskaupan (Eekoon) toimitusjohtaja Ahti Manninen jää eläkkeelle 62-vuotiaana kesäkuun alussa. Mannisella on silloin takanaan 43 vuoden työrupeama liike-elämässä, josta S-ryhmässä 37 vuotta. Etelä-Karjalassa hän toimi aluksi Vuoksenmaan Osuuskaupan johtajana ja sen jälkeen Eekoon kaupallisena johtajana ja viimeiset 12 vuotta toimitusjohtajana.

— Siirryn kesäkuun alussa harrastusten pariin ja viettämään enemmän vapaa-aikaa. Minulla on iso perhe, neljä lasta ja seitsemän lastenlasta, joten silläkin saralla tekemistä riittää. Lähellä sydäntä on myös Suikkalan kesämökki ja metsästysharrastus, joille jää nyt enemmän aikaa.

Mannisen aikana Eekoo on kasvanut kuin pullataikina. Liikevaihto on yli kolminkertaistunut, yhtiö on rakentanut 33 uutta ja 16 uudelleen saneerattua toimipaikkaa. Mannisen aloittaessa Eekoon henkilömäärä oli noin 400, kun nyt yhtiöllä on toistatuhatta työntekijää.

Manninen muistelee työuransa alkuaikoja haastaviksi Etelä-Karjalassa.

— Kaksi osuuskauppaa yhdistettiin ja myymälöitäkin piti lopettaa. Ne olivat hankalia aikoja. Päivittäistavarapuolella kasvu lähti liikkeelle siinä vaiheessa, kun Imatran Prisma aloitti. Se nosti silloista liikevaihtoa noin 12 prosenttia. Nyt ne luvut voi kertoa jo neljällä.

Eekoo on kasvanut voimakkaasti 1990-luvun alkuvuosien jälkeen. Investoinneissa joka vuosi on edetty muutaman myymälän rakennustahdilla.

— Tärkeimpinä asioina pidän kuitenkin henkilökunnan työtyytyväisyyttä ja laatua. Työtyytyväisyydessä olemme Suomen huipulla ja olemme voittaneet laatupalkintoja, jota kautta olemme kasvattaneet tehokkuutta. Siitä syntyi kirjakin yhdessä Laatukeskuksen kanssa.

Manninen sanoo Eekoon jäävän tulevan toimitusjohtajan käsiin huippukunnossa.

— S-ryhmän alueosuuskauppoja koskevien arviointikriteerien mukaan Eekoo oli paras alueosuuskauppa vuonna 2011. Vaikka yhtiö on investoinut viime vuosina runsaasti, voisimme halutessamme maksaa kaikki velat pois.

Mannisen mukaan Eekoon kaikki toimialat olivat viime vuonna voitollisia, tulokset paranivat ja markkinaosuudet kasvoivat.

— Nyt on sopiva hetki vaihtaa toimitusjohtajaa, koska tulevaisuutta ajatellen edessä on monia pitkälle vieviä ratkaisuja. Niistä olisi ikävä hypätä syrjään, kun ne ovat kesken. Ne on järkevä antaa seuraajan hoidettavaksi.

Manninen näkee kaupan alalla suuria tulevaisuuden mahdollisuuksia Etelä-Karjalassa. Rajakauppa on alalle iso kehitysruiske.

— Jos viisumivapaus tulee, se olisi hurmaava juttu kaupalle. Ja vaikka ei tulisi, venäläisten määrä kasvaa ja rajakauppa lisääntyy, jolloin tulee myös uusia työpaikkoja.

Ahti Manninen sanoo tehneensä yhteistyötä kaikkien kuntien kanssa. Erot ovat hänen mielestään suuria: helpointa on siellä, missä kaupan tarjonta on vähäisempää ja vaikeinta siellä, missä on paljon toimijoita. Kun tyrkyllä on paljon erilaisia kaupan ehdotuksia, siellä kuntien työntekijät ovat kaikkein passiivisimpia, Manninen arvostelee.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki