Eksote laajentaa koneellista lääkejakelua kotihoidossa

Vanhusten määrä kasvaa nopeasti. Apteekit ja koneellinen lääkejakelu voivat vapauttaa kotihoitajien työaikaa.

Ilkka Pohjalainen

Eksoten alueista Lappeenrannassa ja Rautjärvellä on lääkkeiden koneellinen annosjakelu ollut jo osittain käytössä ja koettu hyväksi. Tämä järjestely halutaan käyttöön asteittain koko Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) alueella. E-reseptin käyttöönotto ja koneellinen annosjakelu eivät Kotkan kotihoidon kokemusten perusteella vaikeuta lääkehoitoa.

Annosjakelussa apteekki toimittaa säännöllisesti käytettävät tabletit ja kapselit potilaalle lääkeannostelijaan tai annoskohtaisiin pusseihin pakattuna viikon tai kahden tarvetta vastaavissa erissä. Apteekki jakaa lääkkeet koneellisesti, jolloin jako on hygieenistä, tehokasta ja virheiden määrä vähäistä. Ennen siirtoa automaattijakeluun asiakas käyttää aikaisemmin hankkimansa lääkkeet ja lääkäri tarkistaa potilaan kokonaislääkityksen.

Samalla lääkityksestä karsitaan tarpeettomat lääkkeet ja poistetaan päällekkäisyydet sekä haitalliset yhteisvaikutukset. Asiakas tekee sopimuksen apteekin kanssa ja maksaa itse annosjakelupalkkion. Apteekki toimittaa koneellisesti jaetut lääkkeet kotihoidon asiakkaille ennalta sovittuihin kotihoidon pisteisiin.

Eksoten arvion mukaan koneellinen jakelu vapauttaa henkilökuntaa asiakkaiden kuntouttamiseen, hoivaan ja hoitoon. Säästöjä syntyy erityisesti lääkehävikin ja terveydenhuoltohenkilöstön työmäärän vähenemisestä. Hyötyä lisää lääkitysvirheiden väheneminen.

Koneellisessa annosjakelussa asiakas maksaa vain niistä lääkkeistä, joita hänelle toimitetaan eikä kotiin kerry ylimääräisiä lääkepakkauksia, jos lääkitys vaihtuu. Annosjakelupalvelun kustannus asiakkaalle on noin 6-7 euroa viikossa.

Kotihoidon henkilöstöltä kuluu vuodessa noin seitsemän prosenttia työajasta asiakkaiden lääkehuoltoon. Kotihoidon lähes jokaisen asiakkaan hoitoon liittyy lääkkeen jako. Ajantarve tähän on mahdollista nipistää päivittäisessä työajassa tunnista noin 20 minuuttiin, kun varsinainen lääkejako ja reseptien hallinta siirtyvät apteekille.

Kotihoidon henkilöstölle jäisi koneellisessakin lääkkeenjaossa huolehdittavaksi injektiolääkitys, lääkkeiden annostelu rasiasta tai pussista asiakkaalle sekä lääkehoidon seuranta ja arviointi.

Kotihoidon henkilöstön säästyvä aika kohdennetaan kotihoitoasiakkaiden kuntoutumista edistävään hoitotyöhön sekä asiakkaiden itsenäisen selviytymisen tukemiseen, Eksote lupaa.

Koneellisen lääkkeenjakelun myötä kotihoidon maksu voi mahdollisesti alentua, kun lääkkeiden jakeluun käytettävä aika jää pois kotihoidon henkilöstön työajasta. Kotihoito arvioi koneellisen annosjakelun sopivuuden yksilöllisesti jokaisen asiakkaan kohdalla ja avustaa asiakasta apteekkisopimuksen tekemisessä.

Ei pääse erehtymään.

Hieno systeemi.

Sirkka Heikkinen

Vanhusten lääkehoidon ongelmia

Ainakin joka kymmenes käyttää vanhuksille sopimattomia lääkkeitä.

Ainakin joka kymmenes käyttää lääkeyhdistelmiä, joihin liittyy vakavan yhteisvaikutuksen riski.

Osa vanhusten sairaalahoitojaksoista on seurausta lääkityksen ongelmista.

Ongelmana voivat olla yhteen sopimattomat lääkkeet, liialliset lääkkeet tai alilääkitys.

Lähde: STM

Kotihoidon tarve kasvaa nopeasti

Kotihoidon tarve lisääntyy tulevina vuosina väestön ikääntymisen ja laitospaikkojen vähentämisen myötä.

Maakuntaan tulee joka vuosi vähintään 200 uutta yli 75-vuotiasta.

Yli 75-vuotiaiden määrä Etelä-Karjalassa kasvaa ennusteen mukaan vuodesta 2011 vuoteen 2015 yli 8 prosenttia ja vuoteen 2020 yli 20 prosenttia.

Lähde: Eksote

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen