LIA saa taas maksuhelpotuksia

Lappeenranta International Airport ei ole pystynyt maksamaan lentoyhtiön liiketoimintakaupan purkamisen yhteydessä sovittuja kevennettyjä velvoitteita. Fly Lappeenranta ei ole vielä edes hyväksynyt kaupan purkamista.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Lappeenranta joutuu taas tulemaan vastaan talousvaikeuksissa rämpivää Lappeenranta International Airportia, LIA:a. LIA ei ole pystynyt maksamaan kohtuullistettua velkaansa Fly Lappeenrannan liiketoimintakaupasta tai oikeammin sen purkamisesta. Maksamatta on viime vuoden lopulla erääntynyt 70 000 euroa.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto puoltaa Lappeenrannan Liiketoiminnoille (entinen Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt) ja Fly Lappeenrannalle LIA:n hakemaa järjestelyä. Sen mukaan LIA voi maksaa velan 7 000 euron kuukausierissä. Pääomalle lasketaan vuoden alusta lukien neljän prosentin korko.

Maksusuunnitelma raukeaa heti, jos yksikin maksuerä viivästyy. Lisäksi LIA:n kanssa tehty sopimus lentokonehallin vuokraamisesta purkautuu ja mainospaikkoja koskeva sopimus samoin. Myös kauppahinnan ja rojaltien kohtuullistaminen raukeaa. Fly voisi ryhtyä perimään saataviaan LIA:lta täysimääräisinä.

LIIKETOIMINTAKAUPAN purkusopimuksessa heinäkuussa oli kohtuullistettu kauppahintaa ja rojalteja. LIA suoritti 23 4000 kohtuullistetusta kauppahinnasta, mutta loppuosa 70 000 jäi maksamatta. LIA lähestyi Kaupunkiyhtiöitä maksusuunnitelmaesityksellä vuoden lopulla, jolloin loppuerän eräpäivä oli käsillä. LIA selvitti, että sillä on muita velkoja 200 000 euroa. LIA kertoo sopineensa maksujen jaksotuksesta muiden velkojien kanssa.

LIA:n mukaan yhtiössä on tehty rajuja tervehdyttämistoimia. Omistajat ovat joutuneet sijoittamaan yhtiöön lisää pääomaa. LIA syyttää kaupunkia siitä, ettei kaupunki ole pitänyt kiinni suullisesta lupauksestaan mainospaikoista ja infopisteestä.

LIA:n toimitusjohtaja Juha-Pekka Paananen on lisäksi korostanut, että jos maksusuunnitelmaesitystä ei hyväksytä, lentokentällä ei välttämättä pystytä turvaamaan häiriötöntä toimintaa.

LISÄKIEMURAN kokonaisuuteen tuo se, ettei Fly Lappeenrannan ylimääräinen yhtiökokous syyskuussa edes hyväksynyt liiketoimintakaupan purkamista LIA:n kanssa. Lentoyhtiön hallitus on päättänyt, että jatkoyhtiökokous kutsutaan koolle vasta, kun LIA on maksanut kaupan purkuun liittyvän viimeisenkin maksuerän ja kun Kaupunkiyhtiöitä ja lentoyhtiötä koskeva erityistarkastus on tehty.

Kesken on edelleen myös Kaupunkiyhtiöiden tavoittelema lentoyhtiön sulauttaminen Kaupunkiyhtiöihin tai lentoyhtiön purkaminen selvitysmenettelyn kautta. Riitaiseksi mennyt asia odottaa niinikään erityistarkastuksen valmistumista. Riita liittyy lentoyhtiön pienosakkeiden lunastamiseen ulos yhtiöstä. Pienosakkaat haluaisivat kunnon korvauksen, mutta kaupunki ei pidä korvausta perusteltuna.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju