Eksote lähtee kehittämään hyvinvointipalveluja Rauhaan

Väestön ikääntyminen avaa ovia uusille hyvinvointipalveluille Etelä-Karjalassa.

Jyrki Nuottimäki

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) tavoittelee hyvinvointipalveluille keskittymää Rauhan alueelle. Palveluja suunnitellaan Lappeenrannan kaupungin ja Holiday Club Resortsin Kiinteistöyhtiö Seniori-Saimaan omistamalle alueelle Tiuruniemeen.

Alustavien suunnitelmien mukaan hoito-, hoiva- ja hyvinvointipalveluja tarjottaisiin eteläkarjalaisille, mutta myös muualta tuleville asukkaille ja matkailijoille.

Eksote aikoo selvittää konsulttityönä liiketoimintamallia, jossa voisivat olla mukana julkisyhteisöjen ohella myös valtakunnalliset sekä alueen omat sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoavat yritykset.

Toimitusjohtaja Pentti Itkosen mielestä Eksoten pitää kuitenkin tarkkaan pohtia, voiko se itse olla mukana tuottamassa palveluja mahdollisesti toteutuvassa hyvinvointikeskittymässä.

— Jos Eksote lähtisi mukaan palvelujen tarjoajana, toiminta on ehkä siirrettävä perustettavalle kehitysyhtiölle, koska piiri saattaisi etääntyä liian kauaksi varsinaisesta palvelutehtävästään. Se voisi herättää nurinaa myös palveluista maksavissa jäsenkunnissa.

Itkosen mukaan kehittämishankkeen valmistelutehtävässä Eksote on mukana, koska projektiin on saatu Euroopan aluekehitysrahaston ja Etelä-Karjalan liiton rahoitusta. Hän pitää ideaa hyvinvointipalvelujen keskittymästä merkittävänä ja isona asiana koko maakunnalle, koska piirin intressinä on huolehtia ensisijaisesti eteläkarjalaisten palvelutarpeista ja niiden saatavuudesta.

Eksoten projektipäällikön Katja Rääpysjärven mukaan tavoitteena on luoda malleja erilaisille hyvinvointi- ja terveydenhuoltopalveluille, jotka tukevat palveluntuottajien välistä yhteistyötä sekä uusien ja innovatiivisten palvelukonseptien kehittämistä.

— Valmistelutyön tekee konsultti, joka valitaan kilpailutuksella lähiaikoina. Konsultin tehtävänä on etsiä toimintaan mukaan sopivia paikallisia ja kansallisia yrityksiä. Toivottavasti projektin aikana syntyy myös uusia hyvinvointipalvelualan yrityksiä.

Seniori-Saimaalle esiselvitystyön tehneen Nordic Healthcare Groupin konsultin Anna Maksimaisen visioissa palveluarsenaaliin voisivat kuulua esimerkiksi senioriasumista ja hoivapalvelua tarjoavat asumispalvelut, päiväkirurgiaa ja hammaslääkärin palveluja tarjoava yksityinen sairaala, kuntoutuspalveluja tarjoava potilashotelli sekä uuteen teknologiaan erikoistunut tukipalveluyksikkö.

Maksimaisen mukaan hyvinvointikeskittymän asiakaskunta löytyy vauhdilla ikääntyvästä maakunnasta sekä alueen kasvavista matkailijavirroista.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki