Huhtiniemen alue siirtyy Buildialle

Miksi taas piti kiirehtiä, kysyi osa valtuutetuista. Lappeenrannan kaupunginvaltuusto hyväksyi Huhtiniemen hotelli- ja loma-asuntoaluetta koskevan sopimuksen ja asemakaavan. Erityistarkastuksen valmistumista ei odoteta.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Kansallismaisemaan asettuva Huhtiniemen hotelli- ja loma-asuntoalue siirtyy valtuuston yksimielisellä päätöksellä Buildian omistukseen. Lappeenrannan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantai-iltana Huhtiniemen aluetta koskevan täytäntöönpanosopimuksen ja asemakaavan.

-Tämä pitää nähdä elinkeinopoliittisena hankkeena, ja siihen on myös sen hinta suhteutettava, perusteli Juha Turkia (ps.). Turkia puolusti joidenkin halpana pitämää 1,8 miljoonan euron myyntihintaa.

Kaupunginsihteeri Juha Willgerg selvitti, ettei maan myyntiä ole lain mukaan pakko kilpailuttaa; useinhan on niin päin, että yritykset kilpailuttavat kuntia.

-Joissain kunnissa myydään euron tontteja, evästi Willberg.

KAUPUNGINHALLITUS oli poistanut yhden kompastuskiven asian hyväksymisen tieltä. Hallitus oli ylimääräisenä asiana maanantaina päättänyt uuden muotoilun sopimustekstiin. Sen mukaan loma-asuntojen alueen huoneistot rakennetaan lomaosakkeiksi tai hotellihuoneen tavoin lyhyiksi ajanjaksoiksi vuokrattaviksi huoneistoiksi, ei vakituiseen asumiseen.

Syksyllä 2008 Huhtiniemen kylpylähotelli runnottiin valtuustossa läpi. Samaa kiirettä aisti nyt moni valtuutettu.

-En vastusta hanketta, mutta pistäisin hieman jarruja sen käsittelyyn, kiteytti valtuutettu Matti Mölsä (kd.).

Mölsän mielestä kaupunginhallitus väheksyy valtuuston päättämää erityistarkastusta kaupunkiyhtiöissä, kun se ei halua odottaa tarkastuksen tuloksia. Tarkastuksessa selvitetään myös Huhtiniemi-hankkeen ja Fly Lappeenrannan rahoituksen kytkemistä toisiinsa.

-Mistä taas kiire? Kun asiaa on käsitelty jo yli kolme vuotta niin luulisi, että nyt on aikaa odottaa yksi kuukausi. Buildiakin on esittänyt päätösten tekemistä vasta toukokuussa.

Mölsän mielestä pitäisi odottaa myös oikeuskanslerille tehdyn kantelun ratkaisua sekä Huhtiniemen asemakaavasta mahdollisesti tehtävien valitusten ratkaisemista.

MÖLSÄ ESITTI asian palauttamista hallitukselle uutta esitystä varten sitten kun kesken olevat asiat ovat ratkenneet. Mölsää kannatti 12 lähinnä pienryhmien valtuutettua. 61 halusi jatkaa asian käsittelyä.

Jarmo Papinniemi (ps.) kannatti Mölsän esitystä.

-Tämmöisistä ranta-alueista saa muissa kaupungeissa kolmin-tai nelinkertaisen hinnan tähän verrattuna.

Satu Virtala (sit.) laski, että kauppahinta hupenee 800 000 euron kunnallistekniikkaan sekä leirintäalueen siirtämiseen Marjolaan, mikä maksaa 900 000 euroa.

Ilpo Hakula (kok.) totesi, ettei ainakaan hänellä ole kompetenssia epäillä virkamiesten valmistelun tasoa.

-Tätä hyvää asiaa pitää viedä eteenpäin ja päättää siitä tänään.

Virpi Junttila (vihr.) arvioi suunnitelmat sinänsä hyviksi, mutta harmitteli sitä, että asioiden kriittinen tarkastelu leimataan vastuuttomuudeksi ja vastustamiseksi.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju