Korvenkantaan mahtuu 100 000 kauppaneliötä

Kuutostien varren uudesta suuryksikkökaupasta tulee Imatralla erikoiskauppaa. Korvenkannan päivittäistavarakauppa saa hypermarketit Mansikkalassa pitävän tiukan rajauksen.

Matti Veijalainen

IMATRA. Korvenkannan yleiskaavan muutosehdotus on valmistunut Imatralla tarkistuksineen. Kuutostien varressa olevan sadan hehtaarin suunnittelualueen maankäyttö on mitoitettu siten, että alueelle mahtuu uutta liiketilarakentamista liki 100 000 kerrosneliötä. Alueelle saa sijoittaa vähittäiskaupan suuryksikköjä, paljon tilaa vaativan kaupan tiloja sekä varastoja.

Hypermarketteja Korvenkantaan ei ole tulossa. Alueen päivittäistavarakaupan myyntipinta-ala rajataan 2 000 neliöön. Viime vaiheessa kaavaa on tarkistettu lisäksi siten, ettei Kuutostien eteläpuoliselle Korvenkannan liikerakentamisalueelle sallita mitään kaupan suuryksikköä.

Tämä muutos tehtiin Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen lausunnon johdosta. ELY-keskuksen mielestä Korvenkantaan ei ole perusteltua rakentaa suurkauppaa molemmin puolin valtatietä etenkään, kun parin kilometrin päässä Mansikkalassa on vireillä markettilaajennuksia.

KORVENKANNAN suuryksikkökauppaa käydään siten Kuutostien pohjoispuolella, ja se on erikoiskauppaa.

-?Esimerkiksi vaate-, auto-, huonekalu- tai rautakauppaa, konsulttiarkkitehti Matti Veijovuori Pöyry Finland Oy:stä sanoo.

Veijovuoren mukaan Korvenkanta on strategisesti tärkeä alue Imatran kehittämisessä. Korvenkanta on Imatralla ainoa avaamaton alue, minne voidaan sijoittaa uutta kauppaa suuressa yksikkökoossa.

Kaupallisissa selvityksissä Korvenkannan on todettu soveltuvan erityisen hyvin kaupalle ja palveluille, joita ei voida sijoittaa keskustoihin, ja joiden suurin kysyntä tulee matkailusta.

KOKONAAN kaupalle Korvenkantaa ei omisteta. Osa suunnittelualueesta varataan tuotannolliselle toiminnalle.

-Tuotannon nurkkia on katseltu. Sitä ei tuoda näköalapaikoille heti Kuutostien varteen, Veijovuori selvittää.

Kaava-alueen pohjoisosassa on pientaloaluetta. Sinne sijoittuu suunnitelmissa myös Korvenkannan pientalovaltainen täydennysrakentaminen.

Korvenkannan liikenteessä Korvenkannantie on pääkokoojakatu. Tiedonkadun jatkeelta on osoitettu uusi lenkkimäinen katuyhteys Lappeenrannan rajalle, ja edelleen takaisin Kuutostien ali itään. Uuden yhteyden tarkoitus on ehkäistä Korvenkannantien sumputtumista liikenteen pullonkaulaksi.

KORVENKANNAN kauppakeskittymän ympäristöministeriö hyväksyi Etelä-Karjalan maakuntakaavaan. Imatran vt. kaavoituspäällikkö Vuokko Jääskeläinen pitää Korvenkannan aluetta sijainniltaan kaupalle hyvänä.

-Siitä ei tule muusta kaupunkirakenteesta erillään olevaa saareketta. Kaupallinen roolitus vain on erilainen, kuin Mansikkalalla ja keskustalla.

Korvenkannan yleiskaavan vahvistaa Imatran kaupunginvaltuusto.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen