Savitaipaleen kissamusikaali on jo meikkejä vaille valmis

Laulupillerit esittävät Pekka Töpöhännän Ohilyönti-orkesterin kanssa. Viimekeväiset konsertit antoivat varmuutta tekijöille.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Lähenevä ensi-ilta sähköistää Pekka Töpöhännän harjoituksia Savitaipaleen liikuntatalossa. Kissat ja hiiret etsivät lopullisia paikkojaan, vapaaehtoiset liimaavat ja ompelevat lavasteita kokoon ja musiikinopettaja Sanna Pulkkinen laskee tahtia sisääntulijoille.

Kymmenet asiat tuntuvat vaativan samanaikaista huomiota, mutta lastenmusikaalin ohjaajat ovat levollisia. Vuoden aikana on rakennettu niin luja perusta, että se ei notkahda 33 koulutytön ramppikuumeesta.

-Ei tarvitse jännittää, toimiiko musikaali. Viime kevään konsertit osoittivat sen puolen olevan kunnossa, Pulkkinen toteaa.

LAPSIKUORO Laulupillereiden sekä Pentti Rasinkankaan ja Ohilyönti-orkesterin yhteisesiintyminen sai viime keväänä paljon kehuja. Veikeiden laulunumeroiden lisäksi päästiin ihastelemaan eläinhahmojen pukuloistoa sekä yksilöllisiä maskeja.

Puvut ovat päällä harjoituksissa, mutta meikkejä ei vielä näy. Naamiointiurakkaan ryhdytään vasta esityspäivänä.

-Ammattilainen on suunnitellut jokaiselle kissalle erilaisen maskin. Seitsemän vapaaehtoista laittaa esiintyjiä kuntoon kolmen tunnin ajan, Pulkkisen kanssa ohjausvastuun jakava liikunnanopettaja Kirsi Sinkko paljastaa.

Myös Ohilyönti-orkesteria saadaan vielä odottaa. Muusikot ottavat oman paikkansa vasta kenraaliharjoituksissa.

-Ammattilaisorkesterin mukaan pyytäminen oli toimiva idea, eikä ilman Ohilyöntiä tätä oltaisi tehtykään, Pulkkinen huomauttaa.

Ohilyönti oli luonteva yhteistyökumppani, sillä Pekka Töpöhännän musiikki on yhtyeen omaa käsialaa. Orkesteri oli mukana myös Kurt Nuotion ohjaaman musikaalin kantaesityksessä kaksi vuosikymmentä sitten.

PITKÄSTÄ harjoitusajasta huolimatta Laulupillerien ryhmä on pysynyt hyvin koossa. Syksyllä saatiin vielä muutama uusi laulaja joukon vahvistukseksi.

Viidesluokkalaiset Anni Kauhanen ja Aino Mäkelä esittävät musikaalin päärooleja Pekka Töpöhäntää ja hänen perivihollistaan Monnia. Kauhasella on takanaan parin laulunäytelmän kokemus, Mäkelä hyppäsi Monnin rooliin käytännössä kylmiltään.

-Liikkuminen näyttämöllä on kaikkein helpointa. Tyttönä on vaikea eläytyä poikana olemiseen, mutta pahista on helpompi näytelmä kuin jotain kilttiä tyyppiä, Mäkelä arvioi.

Kilttiä Pekkaa esittävä Kauhanen on samaa mieltä. Esittämäänsä rauhalliseen tyyppiin hän arvelee löytäneensä itsestään ja läheisistään joitain tuttuja piirteitä.

Pekka Töpöhännän ensi-ilta on torstaina 19. tammikuuta kello 18.30 Savitaipaleen liikuntatalossa. Muut esitykset perjantaina ja lauantaina.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Maija Maitoparta (Elli Toura), Pekka Töpöhäntä (Anni Kauhanen) ja Monni (Aino Mäkelä) valmistautuvat hurmaamaan yleisön lauluilla ja komealla ylöspanolla. Musikaalin puvut, lavasteet ja maskit ovat ison vapaaehtoisjoukon käsialaa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen