Suomenniemi neuvottelee jo sopimusluonnoksesta

Yhdistymissopimus perustuu nykyisen palvelutason säilyttämiseen. Uudelle Mikkelille laaditaan seuraavaksi strategista visiota.

Anne Kokkonen

SUOMENNIEMI. Kuntaliitosneuvottelut etenevät ripeästi Suomenniemen, Mikkelin ja Ristiinan kesken. Yhdistymissopimuksen ensimmäinen versio on valmistunut ja lähiaikoina uudelle kaupungille laaditaan strategista visiota olemassa olevien kuntien strategioiden pohjalta.

Sopimusluonnoksen lähtökohtana pidetään seudullisten palvelujen säilyttämistä liitoksen jälkeen vähintään nykytasolla.

Tarkoituksena on saada yhdistymissopimus valtuustojen hyväksyttäväksi toukokuun alkupäivinä. Tällöin vuoden 2013 alussa toteutuva kuntaliitos saisi valtiolta yhdistymisavustuksena 4,3 miljoonaa euroa.

Henkilöstön eläköityminen on noussut esiin lisäselvitystarpeista. Mikkelin kaupungissa arvioidaan siirtyvän eläkkeelle suunnilleen saman verran työntekijöitä kuin mitä Ristiinasta ja Suomenniemeltä siirtyisi kaupungin palvelukseen kuntaliitoksen yhteydessä.

-Oletettavaa on, ettei tulevaisuudessa ole mahdollista täyttää kaikkia eläköitymisen vuoksi avoimeksi tulevia virkoja ja toimia, vaan tuottavuutta joudutaan kasvattamaan ihan jo työvoimapulasta johtuen. Toisaalta tämä myös tasapainottaa kaupungin taloutta, Mikkelin kaupunginjohtaja ja kuntaliitosta valmistelevan johtoryhmän puheenjohtaja Kimmo Mikander arvioi.

Helmikuun puolella pidettävissä kokouksissa käsitellään aluedemokratian kehittämistä sekä uuden kunnan investointeja ja kehittämiskohteita.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Matti Muukkosen määräaikainen virka Suomenniemen kunnanjohtajana on päättymässä kuntaliitokseen.

Liitossopimuksen uusi Mikkeli

Nykyisen Mikkelin, Suomenniemen ja Ristiinan käsittävän uuden kunnan on määrä syntyä vuoden 2013 alussa. Nimeltään se on Mikkelin kaupunki.

Yhteiset kunnallisvaalit järjestetään syksyllä 2012 ja valtuustoon valitaan 59 valtuutettua.

Ristiinan ja Suomenniemen alueelle perustetaan aluejohtokunnat. Henkilöstö siirtyy uuden kunnan palvelukseen entisin ehdoin.

4,3 miljoonan euron yhdistymisavustus käytetään koko uuden kunnan alueen vetovoiman kehittämiseen ja sellaisiin investointeihin, jotka eivät aiheuta palvelutuotannolle lisäkustannuksia.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen