Toijansalmen venäläiskylälle haetaan poikkeuslupaa

Omistajien tavoitteena on rakentaa kahdeksan huvilaa ja vastaanottorakennus.

Outi Salovaara

TAIPALSAARI. Venäläiset hakevat poikkeuslupaa Toijansalmen lähelle Taipalsaarelle suunnittelemalleen huvilakylälle. Lupa-asiaa käsittelee Taipalsaaren rakennuslautakunta helmikuussa.

Poikkeuslupaa hakee venäläisten omistama kiinteistöyhtiö Taipalsaaren Huvikumpu, jonka tarkoituksena on rakentaa omistamalleen tontille kahdeksan huvilaa ja vastaanottorakennus. Lupaa haetaan reilulle tuhannelle rakennusneliölle.

Rakennustarkastaja Erkki Kallosen mukaan lautakunta ei vielä tämän viikon kokouksessa ehdi käsitellä asiaa, koska osa naapureiden kuulemisesta puuttuu. Tähän asti tulleista naapureiden kommenteista useat ovat kielteisiä, vaikka kaikki naapurit eivät vastusta rakennushanketta.

On kuitenkin todennäköistä, että hankkeesta valitetaan. Kun mökkikylähanke tuli julkisuuteen marraskuussa, osa naapureista vastusti sitä jyrkästi. Kallonen arvioi, että valitukset voivat viivästyttää hanketta.

Mökkikylähanketta vie eteenpäin lappeenrantalainen bisnesnainen Irina Rantanen, joka edustaa Huvikummun viipurilaista omistajaa, liikemies Vladimir Nikolajenkoa.

Rantanen itse on mukana huomattavan monissa kiinteistö-, öljykuljetus- ja muissa yrityksissä. Kiinteistökauppoja hän tekee lappeenrantalaisen Unifalda-yhtiönsä nimissä.

Marraskuun lopulla Rantanen kertoi voivansa kommentoida hanketta joulukuun alkupuolella. Rantanen ei kuitenkaan vieläkään halua kommentoida esimerkiksi sitä, onko alueelle tulossa vuokra- vai omistusmökkejä.

Rantanen korostaa, että mökkikylä ei häiritse naapureita, vaan voi olla alueelle hyödyksi.

Aluksi näytti siltä, että mökkikylähanketta vaikeuttaa Huvikumpu-kiinteistöyhtiön tontilta puuttuva ranta. Huvikumpu kuitenkin omistaa kaksi osin vierekkäistä tonttia, joista pienempi rajoittuu Saimaan rantaan. Näin ollen tulevilta huviloilta olisi pääsy veneilemään ja uimaan.

Rantasen mukaan rantatontin on kuitenkin aikeissa ostaa moskovalainen iäkäs henkilö, joka haluaa sillä olevan mökin omaan käyttöönsä.

Mökkikylälle suunniteltu tontti on vetinen ja soinen, ja siltä alkaa Saimaaseen johtava puro. Aiemmin luonnontilassa ollut puro perattiin Huvikummun tontin osalta tyystin uuteen uskoon jo pari vuotta sitten maan kuivattamiseksi.

Vieressä olevan naapurin tontin läpi puro saa edelleen laskea Saimaaseen luonnontilaisena.

Toijansalmen venäläiskylä

Suunniteltu Toijansalmen sillan lähelle Toijantien varteen.

Mökkikyläksi kaavaillun tontin osti Irina Rantasen johtama Unifalda-yhtiö 2007 345 000 eurolla.

2009 Unifalda myi tontin Taipalsaaren Huvikumpu -kiinteistöyhtiölle 420 000 eurolla.

Kiinteistöyhtiön omistaa viipurilainen 1971 syntynyt liikemies Vladimir Nikolajenko.

Huvikumpu omistaa Toijassa sekä reilun kuuden hehtaarin kuivan maan tontin että viereisen puolen hehtaarin rantatontin.

Nikolajenkolla on myös toisaalla Taipalsaarella omistuksessaan iso lomakiinteistötontti.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara