Eekoo taas huippuiskussa

Alueosuuskauppa teki historiansa parhaan tuloksen. Eekoo aikoo rauhoittaa investointitahtiaan tänä vuonna. Rahaa pannaan säästöön lähivuosien isoille laajennustarpeille.

Jyrki Nuottimäki

ETELÄ-KARJALAN Osuuskaupasta (Eekoo) eläkkeelle kesäkuussa siirtyvä toimitusjohtaja Ahti Manninen sai päästötodistuksensa. Kouluarvosanoilla viime vuoden tulosnumerot ovat kiitettäviä: toiminnan tulos oli yhtiön historian paras. Edellisvuodesta tulos koheni 5,2 miljoonalla eurolla. Kasvua oli 44 prosenttia.

– Kaikki toimialat paransivat tulostaan ja kasvattivat markkinaosuuksiaan. Takana on supervuosi. Parhaiten meni päivittäistavarakaupalla, jossa myynnin kasvu oli 19 prosenttia, Manninen kertoo.

Eekoon kokonaismyynnin kasvu oli 17 prosenttia. Euroissa myynti lisääntyi 48 miljoonalla eurolla 332 miljoonaan euroon. Myynnin kehitystä voi pitää erinomaisena senkin jälkeen, kun siitä poistetaan hintavaikutus.

Mannisen mukaan hintojen nousukehitys oli viime vuonna ravintolatoiminnan lähes nollatasosta päivittäistavarakaupan noin 5,5 prosenttiin.

Manninen selittää kaupan myyntikehitystä sillä, että kuluttajien ostovoima ei ole pienentynyt, ei ainakaan Etelä-Karjalassa.

– Myös palkkaratkaisut ja hallituksen verotuspäätökset ovat olleet kaupan kannalta ihan hyviä. Kuluttajien luottamus talouteen laski, mutta silti he käyttäytyivät kaupassa kuten ennenkin.

Eekoon tuloksessa on venäläisten tuoma ostosmatkailun bonus. Yhtiön kauppaliikkeiden tax free -myynti kasvoi peräti 82 prosenttia edellisvuodesta. Kokonaismyynnistä verottomien ostosten määrä on silti vain 4,5 prosenttia.

Manninen uskoo kaupan ja palveluiden myynnin kehittyvän hyvin myös tänä vuonna, vaikka kasvuvauhti saattaa taittua viime vuodesta. Kauppa pärjää pienilläkin talouskasvun luvuilla myös tänä vuonna, hän sanoo.

– Ainakin tammikuun myyntilukujen perusteella hyvä kehitys jatkuu. Kirjaamme vuoden ensimmäiseltä kuukaudelta 10 prosentin kasvun edellisvuoden tammikuuhun verrattuna.

Manninen uskoo myös venäläisten ostosmatkailun kasvuun ja merkitykseen Etelä-Karjalassa.

– Vaikka Kouvolaan tulee uusi markettikeskittymä, Etelä-Karjalalla on edelleen kaupan kannalta kaikkein keskeisin ja paras asema. Eivät sitä kauempana olevat kohteet horjuta.

Eekoo investoi viime vuonna 10,6 miljoonaa euroa. Vuoksenniskalle rakennettiin uusi market ja Lappeenrannan keskustan markettia laajennettiin.

– Meillä on valmius aloittaa Imatran ABC-aseman rakentaminen syksyllä, jos lupa-asiat saadaan kuntoon. Parikkalan S-marketin osalta on sama tilanne.

Manninen ennakoi rauhallisempaa investointitahtia, koska lähivuosina on edessä isoja rakentamis- ja saneeraamistarpeita, esimerkiksi Imatran Prismassa.

Myllykeskukseen suunnitellun autokorjaamon rakentamisen Eekoo pani liian kalliina jäihin. Korjaamolle etsitään nyt uutta toimitilaa.

Eekoon lukuja 2011

Eekoon omistajina on nyt 51?000 kotitaloutta eli 74 prosenttia Etelä-Karjalan kotitalouksista. Yhtiö maksoi jäsenilleen bonusta 8,4 miljoonaa euroa, ja maksaa osuuspääomalle 10 prosentin koron.

Eekoo palkkasi 78 uutta työntekijää. Työpaikat tulivat lähinnä päivittäistavarakaupan market-puolelle. Vakinaista henkilökuntaa on nyt noin 1?050 ja kesällä määrä kasvaa noin 1?350 työntekijään.

Eekoon myynti ohitti naapuriensa osuuskauppavertailussa Ympäristön (Kouvola), Ympyrän (Hamina) ja PKO:n (Joensuu). Suur-Savon Osuuskauppaan on vielä kurottavaa kaulaa noin 30 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki