Eksote havittelee uutta sairaalaa

Sairaalauudistus tehostaisi toimintaa ja toisi säästöjä. Sairaalaratkaisua tarkastellaan osana Eksoten koko palvelurakennetta.

Jyrki Nuottimäki

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) päättäjien on pian otettava kantaa keskussairaalan rakentamiseen. Vaihtoehtoja on useita – yhtenä jopa kokonaan uusi sairaala.

Pääosin 1950-80-luvuilla rakennettu sairaalakompleksi ei enää vastaa nykyaikaisen terveydenhuollon tarpeita.

-Olemme rakentaneet Suomessa sairaaloita palvelemaan organisaatiota, kun nykyisin terveydenhuollon suunnittelu on asiakaslähtöistä. Haluamme rakentaa sairaalaa, joka toimii järkevällä ja tehokkaalla tavalla asiakkaan prosesseissa, sanoo johtajaylilääkäri Jukka Toivonen.

Nykyinen sairaalarakenne ei tue Toivosen mukaan muuttuneita toimintaperiaatteita, joissa potilaan oleskelu pyritään minimoimaan monestakin syystä.

-Ikääntymiskehitys luo tarpeita kuntouttamiseen alusta alkaen, ja siitäkin syystä meillä on erityinen tarve rakentaa päiväsairaalatoimintaa.

Keskussairaala Lappeenrannassa on kasvanut ajan myötä palanen kerrallaan yksittäisiä tarpeita varten ilman selkeää toiminnallista yleissuunnitelmaa. Terveyspalvelujen johtajan Markku Huplin mukaan nykyinen sairaalatoiminta on hajallaan, eikä kokonaisuutta ole katsottu.

-Modernissa sairaalassa toiminta lähtee siitä, että potilaan ei tarvitse risteyttää omia askeliaan, vaan hän kulkee yhteen suuntaan. Meillä potilas puikkelehtii sinne tänne, ja häntä kuljetetaan pitkiä matkoja monesti hyvin kriittisen tilanteen vallitessa.

Keskussairaalassa on jo nyt lähes 30 miljoonan euron akuutti korjaustarve. Vain yksi osasto on peruskorjattu kokonaan. Muilla osastoilla on lähes 60 vuotta vanhat lattiamateriaalit ja eristeet. Lisäksi ongelmana ovat ahtaat ja epäkäytännölliset tilat lähes kaikkialla.

Aalto-yliopiston kartoituksessa havaittiin, että asiakkaille tarkoitetut tilat verrattuna tukitiloihin ovat hullunkurisessa suhteessa toisiinsa. Asiakastilaa on 40 prosenttia ja loppu on erilaista teknistä- ja huoltotilaa ja loputtoman pitkiä käytäviä.

Keskussairaalan käytävillä voisi juosta vaikka maratonin.

-Ja juostaankin päivittäin. Sairaalakompleksi on vanhanaikainen, eikä nykyisten tilojen saneeraaminen edistä tuottavuusvaatimuksia, sanoo sairaalasuunnitelmia selvittelevä projektipäällikkö Tanja Kaarna.

Markku Huplin mukaan uusista sairaalaratkaisuista on saatu hyviä kokemuksia esimerkiksi Hollannissa ja Ruotsissa. Sairaalat ovat vanhoihin verrattuna neliöiltään pienempiä, mutta huomattavasti tehokkaampia.

-Niissä sama määrä vuodepaikkoja pystytään hoitamaan jopa pienemmällä henkilöstöllä. Eksote tavoittelee sairaalauudistuksellaan parempaa tuottavuutta. Uusi sairaala vähentäisi käyttökustannuksia kymmenellä prosentilla vuodessa.

Myös Kaarna uskoo toiminnallisesti järkevämmän sairaalan säästävän rahaa ja resursseja, joita nyt käytetään runsaasti potilaslogistiikkaan ja tilojen ylläpitämiseen.

-Ne voitaisiin kohdentaa nykyistä tehokkaammin hoitotyöhön.

KUVATEKSTI

Inka Nordlund

Etelä-Karjalan keskussairaalan kymmenenkerroksisen A-siiven ainoat kaksi potilassiirtoihin sopivaa hissiä ovat kovassa käytössä. Esimerkiksi röntgeniin potilaita siirretään ala-aulan kautta noin 150 kertaa päivässä. Leikkaussaliin pitää mennä toisen kerroksen aulan kautta samoilla hisseillä. Kuvat kertovat ahtaudesta ja siitä, että varastoon kuuluvia sairaalavälineitä säilytetään nyt osastojen aulatiloissa, kun varastotilat ovat liian ahtaita.

Vaihtoehdot

Keskussairaala korjataan nykyiselle paikalle.

Rakennetaan uusi päivystyssairaala ja tuodaan terveyskeskuksen avovastaanottotoiminta keskussairaalan tontille.

Rakennetaan täysin uusi sairaala Kahilanniemen golfkentälle, Armilan sairaalan yhteyteen tai esimerkiksi Kuutostien varteen.

Armilan sairaalaan siirretään keskussairaalan akuuttitoiminnat.

Lähteet: Eksote, Aalto-yliopisto

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki