Categories
Artikkelit

Eksoten kattamaton alijäämä on lähes kymmenen miljoonaa

Imatran perusteettomana pitämästä alijäämälaskusta ei ole lähetetty karhukirjettä. Eksote haukkaa yksin usean kunnan verotulojen mahdollisen kasvun.

Tenho Tiilikainen

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiirin kattamaton alijäämä nousee viime vuoden tilinpäätöksessä lähes kymmeneen miljoonaan euroon.

Alijäämää on tämän hetken tiedon mukaan 9,6 miljoonaa euroa, jossa on mukana Imatran kaupungille osoitettu noin 400 000 euron kattamisvelvoite vuoden 2010 osalta. Imatra ei aio alijäämälaskua maksaa, koska kaupunki katsoo, että se on tullut perusterveydenhuollosta, jonka palveluja Imatra ei Eksotelta osta.

Eksoten talousjohtajan Liisa Mänttärin mukaan tilinpäätökseen kirjataan erikseen tässä vaiheessa 400 000 euron erä, jota Imatra ei ole maksanut. Se, mitä erälle tapahtuu myöhemmin on vielä auki.

Periaatteessa Eksote voi laittaa Imatralle alijäämästä maksumuistutuksen ja Imatra reklamoida maksun perusteista uudelleen. Ellei asiassa löydy yhteistä kieltä, mennee alijäämän kattamisvaateen perusteet hallinto-oikeuden ratkaistavaksi.

Imatran kaupungin hallintojohtajan Marita Toikka-Kemppisen mukaan maksuasiaa pohditaan Eksotessa kokonaisvaltaisesti.

-Pyrimme löytämään asiassa kumpaakin osapuolta tyydyttävän loppuratkaisun, Toikka-Kemppinen sanoo.

RUOKOLAHDEN kunnanjohtaja Antti Pätilä ei halua ryhtyä tuomaroimaan Imatran maksuasiassa.

-Kuntajohtajien kokouksessa asiaan ei ole otettu kantaa, eikä minulla ole asiaan kantaa. Kyse on tällä hetkellä Imatran ja Eksoten välisestä asiasta, johon molemmat osapuolet varmasti hakevat ratkaisua.

Pätilä on huolestunut Eksoten alijäämän ja maksuosuuksien kehityksestä. Ruokolahdelle on tulossa jo parin vuoden kuluttua nykymenolla noin 1,2 miljoonan euron lisälasku Eksoten maksuosuuksiin. Sen kattamiseen ei kunnan normaali verotulojen kasvu riitä.

-Missä aikataulussa syntyneet alijäämät katetaan, miten estetään uusien alijäämien synty. Nämä ovat nyt niitä uuden tuottavuusohjelman avainasioita. Menojen kasvu 1,2 miljoonalla eurolla on samaa suuruusluokkaa kuin kahden prosenttiyksikön korotus kunnallisveron tuotossa Ruokolahdella.

EKSOTEN alijäämä moninkertaistui viime vuoden aikana. Vuoden 2009 lopussa alijäämää oli 1,7 miljoonaa euroa, vuotta myöhemmin 1,6 miljoonaa euroa.

Alijäämä kasvoi rajusti siitä huolimatta, että toimintakulujen kasvu oli Mänttärin mukaan viime vuonna Eksotessa varsin maltillista, vuoteen 2010 verrattuna 3,6 prosenttia. Erikoissairaanhoidossa toimintakulujen kasvu jäi 1,8 prosenttiin.

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen