Helvetin enkeleiden jutut etenevät oikeudessa ja poliisilla

Lappeenrantalaisten enkeleiden tonttiriita ratkennee keväällä. Rikosvyyhti päässee piakkoin syyttäjälle.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Kouvolan hallinto-oikeus antanee kevään tai alkukesän aikana ratkaisun Helvetin enkeleiden omistaman kiinteistöyhtiö Lappeenrannan Viistokatu 8:n tonttijupakassa.

Kiinteistöyhtiö hallinnoi Hyrymäessä Viistokadulla Hells Angels MC Carelian kerhotiloja.

MC Carelia on yksi Suomen neljästä kansainvälisten Helvetin enkeleiden täysjäsenkerhosta. Kiinteistöyhtiön hallituksen jäsenillä on lukuisia rikostuomioita ja -epäilyjä.

Enkeleiden kiinteistöyhtiö valitti hallinto-oikeuteen siitä, että sen vaatima kaavamuutos kerhotilan naapuritontilla tyssäsi noin vuosi sitten paikallis- ja keskusrikospoliisin väliintuloon.

Kaavamuutos olisi muuttanut puistoksi kaavoitetun tontin teollisuustontiksi.

Enkeleiden kiinteistöyhtiö halusi tontille 600 neliön teollisuushallin. Enkeleiden mukaan halliin tulisi muutaman ihmisen työllistävää yritystoimintaa.

Keskusrikospoliisi arvioi, että tiloihin tulisi uudet ehommat tilat moottoripyöräkerholle.

Lappeenrannan tekninen lautakunta ehti jo syksyllä 2010 hyväksyä enkeleiden kaavamuutoshakemuksen, mutta ELY-keskus valitti päätöksestä. Se ei pitänyt lautakuntaa toimivaltaisena merkittävässä kaava-asiassa.

Kun kytkentä Helvetin enkeleihin paljastui ja poliisi puuttui asiaan antamalla kaupungille Helvetin enkeleiden vaarallisuudesta muistuttavan lausunnon, kaupunki pakitti kaava-asiassa.

Toinen yrittäjä Viistokadulla sai haluamansa kaavamuutoksen, mutta Helvetin enkeleiden kaavamuutos tyrmättiin.

Enkeleiden valituksessa todetaan, että päätös asetti kuntalaiset eriarvoiseen asemaan. Enkelit pitivät lisäksi poliisin lausuntoa asiaan kuulumattomana.

Kaupunki oli sitä mieltä, että kaavoituksen ennakkokuulemisvaiheessa myös viranomaisilla on oikeus jättää asiasta lausunto. Kaupunki myös totesi, että se ei voi millään tavoin olla edesauttamassa rikollista toimintaa.

Hallinto-oikeuden ohella enkelit työllistävät myös poliisia.

Lappeenrannan poliisin esitutkinta enkeleiden lukuisia huume-, ampuma-ase- ja muita rikoksia sisältävästä vyyhdestä on loppusuoralla. Esitutkinta valmistunee piakkoin, ja asia siirtyy syyttäjän harkittavaksi.

Tutkinta liittyy muun muassa MC Carelian tiloista Viistokaduilta ratsioissa löydettyihin huumeisiin, Suomi-konepistooliin ja muihin aseisiin sekä tapaukseen, jossa MC Carelian jäsen uhkasi ravintolassa seurueensa ulkopuolista naista suurikaliiperisella aseella.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara