Maasotakoulu säilyy ja vahvistuu Lappeenrannassa

Lappeenrantaan on tulossa RUKsta esikuntatoimintoja, Keuruulta pioneeri- ja suojelukoulutusta sekä armeijan tutkimusta ja sotilassoittajia lisää. Immolakin säilyy Imatralla.

Ilkka Pohjalainen

LAPPEENRANTA. Esitys puolustusvoimien täysremontista lupaa Etelä-Karjalalle hyvää. Maasotakoulu Lappeenrannassa säilyy ja vahvistuu, kun siihen liitetään joukko-osastona lakkautettava Reserviupseerikoulu.

Reserviupseerien koulutus Haminassa jatkuu, mutta Maasotakoulun ja RUK:n esikunnat yhdistetään.

Lappeenrannassa esikunnan koko, nyt noin 50 henkilöä, ei välttämättä paljon kasva. Lappeenrannassa toimiva asevelvollisuusasioita hoitava aluetoimisto nimittäin lopetetaan ja tehtävät siirtyvät Kouvolan aluetoimistolle, kuten myös Haminan aluetoimiston tehtävät. Etelä-Karjalan kertausharjoituskutsut lähtevät jatkossa Kouvolasta.

Maasotakoulun johtaja eversti Kimmo Lehto huomauttaa, että nyt paperilla on esitys, josta puolustusministeri päättää kesällä. Suurimmat muutokset ajoittuvat vasta vuoteen 2014.

Jos muutokset tehdään esitetysti, Maasotakoulu toimii jatkossa viidellä paikkakunnalla: Lappeenranta, Hamina, Riihimäki, Hattula ja Niinisalo.

Esityksen mukaan myös osa pioneeri- ja suojelukoulutuksesta siirtyisi Lappeenrantaan, kun pioneerien koulutus Keuruulla lakkaa. Lehdon mukaan Maasotakoululle ei ole tarkoitus tuoda sellaista pioneerien erikoiskalustoa kuin siltoja ja syöksyveneitä, vaan niitä koskeva koulutus annettaisiin isoissa joukko-osastoissa, joissa kalustoa on.

Myös maavoimiin liittyvää tutkimustoimintaa kaavaillaan siirtyväksi Lappeenrantaan.

Parhaiten tässä vaiheessa tiedetään soittokunnan tulevaisuus Lappeenrannassa. Siitä tulee maavoimien soittokunta ja yksi neljästä jäljelle jäävästä sotilassoittokunnasta. Käytännössä soittokunnan koko kaksinkertaistuu, ja uusi orkesteri puhaltelee jo uuden vuoden alkaneeksi 2014.

Lehdon mukaan orkesterille pitää löytää uudet harjoittelutilat, sillä nykyisessä korvat halkeaisivat, sen verran pieni se on.

Muuten nykyiset puolustusvoimien käytössä olevat tilat näyttävät riittävän muutosten jälkeenkin, joskin remontteja ja muutostöitä joudutaan Lehdon mukaan tekemään.

Maasotakoulu siis jatkaa maavoimien puolustushaarakouluna, mikä tarkoittaa, että lähes kaikki maavoimien tulevat upseerit, aliupseerit ja siviilit käyvät suuren osan kouluaan Lappeenrannassa. Uudistuksessa Maasotakoulun lipun alle tulee myös reservin upseerien koulutus.

Lappeenrannassa palvelee nyt kerrallaan noin 130 varusmiestä. Heitä tarvitaan kuljettajina, sotilaspoliiseina, lääkintämiehinä sekä huollon tehtävissä.

Varusmiesten määrä saattaa hivenen kasvaa, sillä Maasotakoululle suunnitellaan saatavaksi palvelukseen muun muassa tietotekniikkaosaajia, jotka voisivat antaa omaa osaamistaan viestintä- ja komentopaikkakoulutuksessa.

Immolan varusmieskoulutus Imatralla on sisäministeriön alaisen rajavartiolaitoksen heiniä. Se on linjannut jo aikaisemmin, että koulutus Immolassa säilyy. Myöskin Utin jääkärirykmentti säilyy erikoisjoukkojen ja helikopterijoukkojen koulutuspaikkana. Sen sijaan Kotkan rannikkopataljoonaan ei parin vuoden kuluttua enää ketään lähetetä, sillä se lakkautetaan.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Varusmiesten ja henkilökunnan koulutus Etelä-Karjalassa jatkuu myllerryksistä huolimatta. Varusmiehiä sulkeisissa Rakuunamäellä.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen