Categories
Artikkelit

Hyvä henkilökuva antaa lehtijutulle sielun

Etelä-Saimaan valokuvaaja Heli Blåfield on mukana Vuoden lehtikuvakisan finaalissa.

Ilkka Pohjalainen

LAPPEENRANTA. Heli Blåfield nappaa lehtikuvan kuin huomaamatta jutustelun lomassa. Tuskin huomaa, että hänellä on kameraakaan ennen kuin räpsähtää. Eikä hymyilevälle valokuvaajalle voi protestoida.

Puheenparsi paljastaa, että hän on Helsingistä, mutta avoimuus ja helppo kontakti valokuvattaviin voisivat hyvinkin olla peräisin äidin puolen karjalaisista sukujuurista. Sukua asuu maakunnassa edelleen.

Blåfield, 26, valmistui kandiksi Tampereen yliopistosta kuvajournalistiikan linjalta. Tosin valokuvaaja ei hänen mukaansa ole koskaan valmis.

Etelä-Saimaaseen hän hakeutui reilu vuosi sitten ensin kesävalokuvaajaksi ja sitten vakituiseksi, kun paikka avautui.

-Lappeenranta oli Helsingin lisäksi sellainen paikkakunta, jossa halusin asua ja tehdä töitä. Helsingissä pitää kuitenkin silloin tällöin käydä, kun siellä on paljon kavereita 20 vuoden ajalta ja jonkunlainen henkinen koti edelleen.

Etelä-Karjalassa ja sen ihmisissä on kameran takaa katsottuna sellaista kiehtovuutta, jonka kenties parhaiten havaitseekin muualta tullut. Noita ihmisiä, tunnelmia ja tilanteita on tallentunut Blåfieldin kameraan ja Etelä-Saimaan sivuille, ja ne ovat nostaneet hänet ehdolle vuoden lehtikuvaajaksi.

Omasta mielestään juuri henkilökuvaus on Blåfieldin vahvin ja mieluisin juttu. Ihmisten kohtaaminen.

-Kun lehtijuttua kuvitetaan ihmisten kautta, se tuo tunnetta mukaan.

Harvoin kukaan eteläkarjalaisista kuvattavista kieltäytyy, kun Blåfield puoliksi pyytää, puoliksi kertoo ”ottavansa susta pari kuvaa”. Hänen opinnäytetyönsä aiheenakin oli Saanko luvan? – miten luottamus saavutetaan henkilökuvaustilanteissa.

Yleisö saa seuraavan parin viikon aikana äänestää mielestään parasta lehtikuvaajaa viidestä finalistista.

Kuvat ja ehdokkaat on esitelty sivulla www.vuodenlehtikuvat.fi.

KUVATEKSTI

Marleena Liikkanen

Heli Blåfield

Heino Kuukka (vas.) ja Jussi Kokkola lounaalla Härkin Tuvan terassilla Suomenniemellä keskiviikkona 27. heinäkuuta 2011. (Alkuperäinen kuvateksti Etelä-Saimaassa) NST:n E-junioreissa salibandya pelaava Lenni Utunen (7) iloitsi joukkueensa voitosta Imatran urheilutalon salibandyturnauksessa sunnuntaina 16. tammikuuta 2011. (Alkuperäinen kuvateksti Etelä-Saimaassa)

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen