Categories
Artikkelit

Katse kohti uran huipennusta

Ilona Punkkinen valmistautuu huolella yleisurheilu-uransa huipentavaan kilpailukauteen. Takana on koettelemuksia, mutta nyt kaikki on kunnossa.

Anssi Silvennoinen

ILONA PUNKKINEN elää jännittäviä aikoja Teneriffan yleisurheilukentällä. Lappeenrantalaisella on takanaan raskas välivuosi kilpailuista, mutta nyt elämään paistaa aurinko.

Päättymässä on viikko numero kaksi kuuden viikon harjoitusleiristä.

-Kun pääsee tekemään kivutta asioita, huomaa miten paljon urheilemisesta tykkää. Osaan oikeasti nauttia jokaisesta treenistä, jonka pystyn tekemään tai juoksemaan, Punkkinen kertoo puhelimitse Atlantin saarelta.

-On loppujen lopuksi aika iso merkitys, että nauttii tekemisestä koko ajan. Se on eteenpäin vievä voima.

Tuleva kesä on kotimaisille yleisurheilijoille herkkupala. Punkkiselle tämä vuosi on poikkeuksellisen tärkeä.

-Olen päättänyt, että ensi kesä on viimeinen, minkä juoksen. Aika monta vuotta taaksepäin on ollut tavoitteena se, että ensi kesänä olisin kunnossa.

VIELÄ ELOKUUSSA näytti pahalta. Tuolloin Punkkisella todettiin polven rustovamma ja alkava polvilumpion jänteen vamma. Täyttä lepoa vaatinut sairausloma venyi kolmeen kuukauteen.

Se oli Punkkiselle henkisesti urheilu-uran kovin paikka.

-Kaikki, mitä viime vuodet on tehty, on tehty sitä varten, että ensi kesänä kulkisi. Sitten tilanne näytti siltä, että tämä olikin tässä, ensi kesää ei tule ollenkaan.

Nyt terveys on palannut.

-Mitään rajoittavia tekijöitä ei ole. Pystyn tekemään kaikkea.

-On ollut hirmu hyvä nähdä, että vuosien aikana rakennetut tasot eivät ole romahtaneet. Siitä on tullut hyvä mieli. Kunto on mahdollista saada kesäkuulle.

HELSINGIN EM-KISOJEN alkuun on noin neljä kuukautta. Aikataulu on haastava, mutta Punkkinen käy 400 metrin aitajuoksun tulosrajojen kimppuun järein konstein.

Kalenteriin on alkuvuodeksi merkitty noin sata vuorokautta hyvissä olosuhteissa etelässä, ensin harjoitellen ja sitten kilpaillen.

Keväällä ohjelmassa on ainakin Malagan viikkokisoja, joista Punkkinen metsästää aitavälien askelrytmien lisäksi aikanäyttöä päästäkseen mukaan kovatasoisempiin kilpailuihin.

-Tavallisesti vaatii aika monia kilpailuja, jotta saan kunnon esiin. Nyt rytmien pitää olla kohdallaan paljon aikaisemmin kuin ennen.

-Täällä pääsen treeneissä juoksemaan pitkiä aitoja, mikä ei Suomessa talvella onnistu. Se on minulle erityisen tärkeää, koska en ole päässyt juoksemaan niitä melkein vuoteen.

-On ryhdyttävä rakentamaan kuntoa heti, jotta pystyisin aloittamaan kilpailemisen huhtikuun alussa, ja loppukuusta tekemään jo hyviä kisoja.

PUNKKINEN HUOMASI olosuhteiden merkityksen välittömästi saavuttuaan Teneriffalle viime viikon tiistaina.

-Lihakset ovat ihan eri tuntuiset ja palaudun paljon paremmin kuin Suomessa. Palautumisella on iso merkitys, koska en ole paljoa juossut ja nyt pitäisi pystyä juoksemaan paljon.

Punkkisen kaikki tekeminen ja oleminen tähtää Helsingin EM-kisoihin.

-Sinne en haluaisi mennä vain osallistumaan, vaan saamaan oikeasti jotakin aikaiseksi.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Ilona Punkkinen jätti suosiolla hallikauden kisat väliin. Hän valmistautuu kesän herkulliseen kilpailukauteen hieman eri rytmillä kuin valtaosa Suomen muista huippuyleisurheilijoista, jotka ovat tänä viikonloppuna koolla Tampereella sisäratojen SM-kisoissa.

Ilona Punkkinen

s. 28.10.1982

Seitsenkertainen 400 metrin aitajuoksun Suomen mestari

400 m aitajuoksun ennätys: 56.48, vuonna 2007, Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi nopein nainen tällä matkalla, edellään vain SE:n haltija Tuija Helander (54.62) ja Petra Söderström (55.01) Aikuisena Suomen arvokisaedustajana MM-kisoissa 2005 (Helsinki) ja 2007 (Osaka), EM-kisoissa 2006 (Göteborg) ja 2010 (Barcelona), EM-hallikisoissa 2007 (Birmingham) ja Pekingin universiadeissa 2007 Valmentajana isosisko Milla Ranta Edustaa Lappeenrannan Urheilu-Miehiä Koulutukseltaan tradenomi

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen