Parikkalan Harjulinna tehokkaampaan käyttöön

Sivistystoimen muuton loppusysäys tuli Särkisalmen koulun lakkauttamisesta. Parikkalan kunnantalo Harjulinna rakennettiin aikoinaan suojeluskuntataloksi.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Parikkalan sivistystoimi muuttaa Kirjolan koulusta kunnantaloon Harjulinnaan.

-Viimeistä päätöstä asiasta ei ole tehty, mutta muutto on ollut pitkään tavoitteena. Harjulinnan remontti on siirtänyt sivistystoimen tuloa jo pari vuotta, sanoo hallintojohtaja Marjatta Laukkanen.

Harjulinnassa on tehty niin sisä- kuin ulkokorjauksia. Helmikuussa valmistuu alakerran putki- ja lattiaremontti, jonka jälkeen käyttöön vapautuu useita remontoituja huoneita.

SIVISTYSTOIMEN muutaman ihmisen tulo kunnan talous-, hallinto- ja elinkeinopuolen seinänaapuriksi tuo etua virkamiesten yhteistyöhön, ja esimerkiksi sijaisuudet saadaan paremmin hoidettua.

-Oleellinen asia on myös, että saadaan tyhjät tilat käyttöön, sanoo Laukkanen.

Lopullinen sysäys muutolle tuli Särkisalmen alakoulun lakkauttamisesta. Kirjolan koulussa tarvitaan syksyllä 69 oppilaalle lisää opetustiloja, joita saadaan muun muassa sivistystoimen tiloista.

-Ei muutto meidän toimintaamme juuri vaikuttaisi. Se on suurempi arvo, että Särkisalmen koululaiset saavat enemmän tilaa, kuin että meidän pitää muuttaa, sanoo sivistystoimen johtaja Irja Tuunanen.

Kirjolaan sivistystoimi tuli vuonna 2007. Tuunanen uskoo, etteivät muutokset lopu edes uuteenkaan muuttoon.

HARJULINNA on aiemmin ollut täynnä kunnan työntekijöitä.

Talon suuri hiljentyminen tapahtui Parikkalan, Saaren ja Uukuniemen yhdistyessä vuonna 2005, kun sosiaalitoimisto muutti terveyskeskukseen ja maatalouspuoli Saaren tyhjentyneeseen kunnantaloon.

Myös vakinaisen väen vähentäminen on tyhjentänyt Harjulinnaa.

Nykyisin maaseututoimi on virastotalossa vastapäätä teknisen toimen taloa. Kun sivistystoimi muuttaa Harjulinnaan ovat kunnan kolme päätoimipaikkaa 300 metrin sisällä.

HARJULINNA rakennettiin aikoinaan suojeluskuntataloksi. Se valmistui vuonna 1938.

Kunnantaloksi se muuttui 60-luvun lopulla.

-Tämä on vanha rakennus, eikä niin tarkoituksenmukainen. Mutta hyvin on täällä joustettu ja paikkahan on upea, sanoo Laukkanen.

Laukkanen muistelee, että uutta kunnantaloa suunniteltiin Parikkalaan vielä 80-luvulla.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Parikkalan Rakennus -yrityksen kirvesmies Joonas Kaljunen siivoaa rakennusjätettä Harjulinnan alakerran remontin jäljiltä.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen