Säästöt uhkaavat Luumäen ja Joutsenon palokuntien toimintaa

Toimenpidepalkkainen henkilöstö pelkää, että miehistön varallaolojärjestelmän alasajo johtaa katastrofiin. Säästöä syntyy yhteensä noin 70 000 euroa.

Matti Riihelä

LAPPEENRANTA. Palokunnan toimenpidepalkkaisen henkilöstön varallaolo loppuu Luumäellä ja supistuu Joutsenossa maaliskuun alussa. Palokuntien miehistö, joka on lähtenyt hälytystehtäviin oman toimensa ohessa, vapaa-ajaltaan, on tyrmistynyt tilanteesta.

Heidän mielestään palokunnissa nopeat lähdöt hälytyksiin muuttuvat sattumanvaraisiksi ja katastrofin ainekset ovat olemassa.

Tähän asti hälytyksiin on lähdetty 100-prosenttisella varmuudella. Jatkosta ei tiedä kukaan. Nopeus ja tehokkuus riippuvat siitä, saadaanko mukaan miehiä, joille kukaan ei maksa korvausta varallaolosta eli siitä, että he ovat taatusti käytettävissä hälytyksen tullessa.

Muuan Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen vakinaiseen väkeen kuuluva huomautti taannoin, että koko entinen varallaolo-väki voi olla samaan aikaan vaikka Tallinnan risteilyllä, koska mitään sopimusta päivystyksestä ei ole. Lappeenrannasta palokunta saadaan paikalle, mutta matka esimerkiksi Taavettiin vie puolisen tuntia. Luumäen oma palokunta olisi paikalla muutamassa minuutissa.

ETELÄ-KARJALAN pelastuslaitos joutuu tänä vuonna karsimaan käyttötalouden kulujaan 200 000 euroa. Varallaolon lopettaminen Luumäellä pienentää kuluja noin 60 000 eurolla ja supistaminen Joutsenossa noin 10 000 eurolla.

Säästö on pieni, mutta riskit kasvavat hurjasti, miettivät palokuntien toimenpidepalkkaiset.

-Jopa kansalaisten turvallisuuteen vaikuttavasta pelastustoimesta ollaan nyt valmiita leikkaamaan, ihmettelee Tony Hellsten Luumäen palokunnasta.

-Säästettävä summa on meistä järjetön verrattuna palveluun, joka sillä on saatu aikaiseksi, huomauttaa Petri Iivonen Joutsenon paloasemalta.

Kummatkin palokunnat muodostuvat pääasiassa pelastuslaitoksen sivutoimisista työntekijöistä. Hellsten ja Iivonen hämmästelevät, että työntekijöiden pitäisi lähteä täydellä varmuudella hälytystehtäviin vapaa-ajaltaan ilman minkäänlaista varallaolojärjestelyä. He eivät voi sellaista takuuta antaa.

SUOMEN Sopimuspalokuntien Liiton toiminnanjohtaja Isto Kujala ymmärtää Joutsenon ja Luumäen sopimushenkilöstöä hyvin ja pitää pelastuslaitoksen päätöstä asiassa käsittämättömänä.

Kujala uskoo, että tapauksella tulee väistämättä olemaan valtakunnallista kiinnostusta. Hän näkee asiassa yhtymäkohtia suurkuntahankkeisiin.

-Mitä ihmiset ajattelevat, kun saavat tietää, että Lappeenrannan kaupunki tällä tavalla leikkaa reuna-alueiden palvelua.

Sekä Luumäen että Joutsenon sopimuspalkkainen henkilöstö on tehnyt aluehallintovirastoon kantelun tapauksesta. Kujala miettii myös sitä, pitääkö asia viedä lakitupaan, koska päätös pelastuslaitoksella tehtiin ilman yt-neuvottelua.

Nyt ensimmäisenä vaiheena Kujala kuitenkin esittää, että katastrofin välttämiseksi aloitettaisiin neuvottelut Lappeenrannan kaupunginjohtajan johdolla.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä