Tiuruniemen metsistä kumpusi keskustelua virkistysarvoista

Yleisötilaisuudessa venäläisten vakuuteltiin viihtyvän monimuotoisissa luonnonmetsissä. Paikallinen luonnon-käyttäjä toivoi raivausta Tiuruniemen pöheikköihin.

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. Rauha-Tiurun-alueelle tehty metsäsuunnitelma on aiheuttanut pohdintaa venäläisten matkailijoiden metsämieltymyksistä.

Lappeenrannan kaupungin metsätalouspäällikkö Risto Laukas on tuonut julki käsitystä, jonka mukaan venäläiset matkailijat arvostavat hoidettuja taajamametsiä, koska heidän kotimaassaan metsä on lähes hoitamatonta.

Metsäsuunnitelman hakkuilla rahastukseksi haukkunut Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri vetoaa tutkimuksiin, joiden mukaan 80 prosenttia ihmisistä haluaa virkistyä ja rauhoittua monimuotoisissa luonnonmetsissä.

Luonnonsuojelupiirin torstaina Lappeenrannassa järjestämässä yleisötilaisuudessa vakuuteltiin venäläisten turistien kuuluvan tähän enemmistöön.

-He arvostavat neitseellistä metsää. Varsinkin Pietarista tulevat turistit hakevat täältä nimenomaan luonnonrauhaa ja luontokokemuksia, sanoi muun muassa Karri Kuitunen.

Tilaisuudessa myös puolustettiin metsän käyttöarvon lisäämistä tarpeen vaatiessa hakkuilla tai ainakin pusikoiden poistolla.

-Luonnontilainen metsä on arvokas, mutta me joudumme miettimään, minkälainen on virkistysalueen metsä, sanoi Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön asiamies Hanna Ollikainen.

Säätiö raivautti tiluksiaan joku vuosi sitten Kyläniemen Rastiniemessä, mikä herätti arvostelua. Ollikainen muistutti, että Punkaharjun kansallismaisemaakin hoidetaan ajoittain puuston poistolla.

Tiuruniemen asukas Mika Luukkonen toivoi hoitotoimia myös Tiuruniemeen.

-Sen metsät olivat hoidettuja puistometsiä ennen kuin sairaanhoitopiiri löi laimin niiden hoidon. Siellä on nyt pöheikköjä ja asutuksen lähellä vanhoja koivuja, joista tuuli jo osan kaatoi.

Karri Kuitunen on luontoyrittäjänä tehnyt Tiuruniemen metsissä luontoselvityksiä.

-Ei siellä mitään erämaata ole, mutta on monimuotoista lähiluontoa ja keskimääräistä metsää rikkaampi linnusto.

Kuitusen mukaan metsäsuunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon tutkittu tieto. Tiuruniemessä se meinasi joissakin arvokkaiksi todetuissa kohteissa unohtua.

Lappeenrannan kaupungin teettämä Rauha-Tiuru-alueen metsäsuunnitelma ulottuu myös joihinkin Saimaan saariin.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Vastaanottokeskuksena viime vuosina toiminut Tiurun sairaala on harjulla mäntymetsässä, mitä pidettiin aikoinaan hyvänä ympäristönä tubipotilaille.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen