Categories
Artikkelit

United Brotherhood -jengi etsii tiloja Etelä-Karjalasta

Etelä-Karjalassa poliisi ei ole saanut ilmoituksia suojelurahan pyytämisestä.

Rikollisjenginä tunnettu United Brotherhood etsiskelee poliisin mukaan toimitiloja Lappeenrannan seudulta.

– Sellaisia havaintoja on tehty ja viitteitä saatu, että jengi on hyvin todennäköisesti asettumassa paikkakunnalle pysyvämmin, rikoskomisario Antti Vilkko kertoo.

Asettautuminen on osa ilmiötä, josta keskusrikospoliisi viikonvaihteessa kertoi: liivijengit levittäytyvät yhä uusiin kaupunkeihin ja pienemmille paikkakunnille. Samaan aikaan ne poliisin mukaan aseistautuvat ja haalivat uusia jäseniä.

Poliisi on tilanteesta kaikkea muuta kuin mielissään. Jengien toiminta on usein muualta johdettua. Kansalaisille se voi näkyä katurikollisuutena, kapakkatappeluina tai huumekauppana, mutta alkulähde on monen välikäden takana, vaikea paljastaa ja asettaa syytteeseen.

Usein jengien toimintaan liittyy myös sinänsä laillista liiketoimintaa, jota käytetään laittomasti hankitun rahan pesemiseen.

United Brotherhood on tullut tunnetuksi useiden raakojen väkivaltarikosten yhteydessä.

Lappeenrannan toisen liivijengin, Helvetin Enkeleihin kuuluvan MC Carelian tekemisistä poliisi tekee parhaillaan esitutkintaa. Tutkinta liittyy muun muassa kerhon tiloista Viistokaduilta löydettyihin huumeisiin ja aseisiin.

Jengeillä on poliisin mukaan usein yhteyksiä toisiinsa. Niiden toiminta laajenee Vilkon mukaan usein niin, että yhden jengin liepeillä alkaa hengailla muita, sille myötämielisiä kerhoja. Vähitellen toimintamallit leviävät.

Tällaisia vaikkapa MC Carelialle myötämielisiä kerhoja Etelä-Karjalassa on Vilkon mukaan useita.

United Brotherhoodin ja MC Carelian suhteista toisiinsa ei ole tietoa.

MC Carelian presidentti Markku Valtonen kieltäytyy kommentoimasta mitenkään suhteita tai United Brotherhoodin tuloa seudulle.

Valtonen tyrmää huuhaa-puheena myös keskusrikospoliisin tiedot siitä, että liivijengit olisivat Suomessakin jakaneet ”alueitaan” ja alkaneet kysellä yrittäjiltä suojelurahoja.

– Hyvin vähän niissä on mitään todenperäisyyttä, Valtonen kuittaa.

Etelä-Karjalan poliisille ei ole tihkunut tietoja suojelurahapyynnöistä.

Vilkko painottaa, että pieninkin yhteydenotto, jonka voi epäillä liittyvän jengeihin, pitäisi kertoa poliisille. Mitenkään muuten asiaan ei päästä käsiksi.

Ongelma on, että yritys voi aina solmia juridisesti pätevän sopimuksen vaikkapa vahtimestaritoiminnan järjestämisestä uudella tavalla.

– Näkyvä osuus on laillista, mutta mitä on taustalla, on eri asia. Ellei kukaan kerro poliisille, ei siihen väliin pääse. Mitä myöhemmin tulee vastaan, on laajempi kysymys, Vilkko varoittaa.

Näkyvä osuus on laillista, mutta mitä on taustalla, on eri asia. Ellei kukaan kerro poliisille, ei siihen väliin pääse.

Antti Vilkko

Kirjoittaja:
Seija Hackman