Uudisrakentaminen kaupungissa tuottaa yhä myös itkumuuria

Lappeenrannan Killan keskusteluillassa pohdittiin, tuleeko Marian aukiosta kaupunkilaisten olohuone vai parkkihallin katto.

Leena Sallinen

LAPPEENRANTA. Jokainen rakennus todistaa rakennuttajansa arvoista. Matti J. Kuronen totesi tämän perjantai-iltana Lappeenrannan Killan keskustelutilaisuudessa.

Etelä-Karjalan säästöpankin talon ja Wilhunkulman rakennuttajien arvot tuntuivat keskustelijoiden mielestä olleen kohdallaan.

Valtakadun ja Kauppakadun risteyksen pankkitalo ja Kauppakadun Wilhunkulma mainittiin useaan otteeseen esimerkkeinä onnistuneista uudisrakennusta Lappeenrannan keskustassa.

-Seurakuntakeskus tulee ensimmäisenä mieleen, Kuronen pohjusti huonojen esimerkkien listaa, joka oli pitkä myös ajallisesti.

Pentti Hotin mielestä Lappeenranta on unohtanut juurensa markkinapaikkana ja pilannut torinsa jo aikoja sitten.

-Raha ratkaisi rantatorilla ja vei sieltä puutalot, hän tiesi kertoa.

-Gallerian Kauppakadun puolelle tehtiin pelkkää harmaata itkumuuria vielä muutama vuosi sitten, Jarmo Nieminen muistutti.

Monen vuosikymmenen menneisyysperspektiivillä Lappeenrannan uudisrakentamista puinut keskustelu kääntyi tulevaisuuteen City-korttelissa.

-Siellä Lappeen Marian kirkko haastaa kaiken uuden rakentamisen, Matti J. Kuronen muistutti lähtökohdasta.

Siitä ei ole toistaiseksi juuri edetty, mistä keskustelijat kovistelivat sekä Cityn rakennusten omistajia että Lappeenrannan päättäjiä.

Killan illan City-keskustelu sai vauhtia kun Kirsi Makkonen esitti kysymyksen lappeenrantalaisten yhteisestä olohuoneesta.

-Kesällä se on satamassa, Linnoituksessa ja Myllysaaressa. Missä se on talvella?

City eli nykynimellä Marian aukio ponnisti keskustelussa olohuoneeksi jo perinteistä, joita niin sanotut cityseisojat ovat ryhtyneet vaalimaan.

-Saa nähdä, onko se meidän olohuone vai parkkihallin katto, Kuronen tosin epäili.

Jarmo Niemisen mielestä Kauppatorinkin olisi hyvä olla tulevaisuudessa Marian aukiolla.

-Kauppatori kahvikojuineen ja kauppahalli kuuluvat yhteen. Pitää purkaa entinen KOP:n talo ja rakentaa tilalle kauppahalli tyylillä, joka pelaa yhteen SYP:n talon kanssa, hän esitti.

KOP:n talossa on nykyisin muun muassa kodintekstiilikauppa Hemtex ja SYP:n talossa ravintola Tassos.

-Jotkut kuvittelevat, että Isosta-Kristiinasta teatteritaloineen tulee paikka, missä hengaillaan, totesi Niilo Isomäki.

Keskustelussa muistutettiin, että kaupungin nuoriso on jo ottanut talviseksi olohuoneekseen kauppakeskukset, etenkin Armadan.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen