Blue1:n Kööpenhaminan-lennot käyntiin kesäkuun alussa

Lappeenrannan teknillinen yliopistokin ryhtyi lentoliikenteen tukijaksi.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Blue1-lentoyhtiön ensilento Lappeenrannasta Kööpenhaminaan nousee ilmaan kesäkuun ensimmäisenä päivänä kello 13.

Blue1 lentää kesäaikana Kööpenhaminaan 115-paikkaisella Boeing 717 -koneella maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin. Syyskuussa sunnuntaivuoro korvataan torstaina lennettävällä arkivuorolla, jotta lennot lomakauden jälkeen palvelevat paremmin liikematkustajia.

Blue1:n Lappeenrannan-lennot ovat myynnissä torstaiaamuna.

Blue1-yhtiön edustajat, viestintäjohtaja Tom Christides ja kaupallinen johtaja Janne Hattula, kertoivat keskiviikkona Lappeenrannassa kaupungin edustajien kanssa uudesta reitistä.

— Emme halua lyhyttä pyrähdystä, vaan tämä on meille monen vuoden projekti, lupasi Hattula.

Venäläismatkailijoita hän pitää hyvänä lisänä, mutta ei Blue1:n pääkohderyhmänä Lappeenrannassa.

Kaupungin konsernijaosto hyväksyi tiistaina Blue1:n kanssa tehdyn markkinointiyhteistyösopimuksen, jonka perusteella kaupunki maksaa Blue1:lle Lappeenrannan-lentojen aloittamisesta. Summaa ei julkisteta, mutta se on tiettävästi 100 000 euron tienoilla.

Blue1-kumppanuus apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakosken mukaan tuli mahdolliseksi kaupungin ulkopuolisen rahoituksen ansiosta. Hotellitoimijat Holiday Club, Restel sekä Etelä-Karjalan Osuuskauppa sijoittavat kukin tänä vuonna 50 000 euroa lentoliikenteen tukemiseen.

— Hotellien saaminen mukaan rahoittajiksi osoittaa, että matkailuelinkeinolla on myös odotuksia lentojen suhteen, Korkiakoski totesi.

Lisäksi Lappeenrannan teknillinen yliopisto tuli rahoittajaksi vuosittaisella 25 000 euron summalla tänä ja ensi vuonna.

— Tämä oli merkittävä kädenojennus ja kumppanuuden osoitus kaupungille, totesi Korkiakoski.

Korkiakosken mukaan neuvotteluja käydään edelleen myös muiden rahoittajien kanssa.

Kaupunki on tehnyt maksulliset markkinointiyhteistyösopimukset myös Air Baltic- ja Ryanair-yhtiöiden kanssa. Kaupunki käy parhaillaan neuvotteluja okakuun lopussa päättyvän Air Baltic -sopimuksen jatkosta.

Air Balticin viestintäjohtaja Janis Vanags suhtautuu rauhallisesti Blue1:n tuloon Lappeenrannan-markkinoille.

— Me olemme ehdottomasti halvempi lentoyhtiö. Jos yhtiö on heikko, se pelkää kilpailua. Jos olet vahva, kilpailu vain aktivoi lentoliikennemarkkinoita, Vanags sanoo.

Air Balticilla on ollut pahoja talousongelmia. Vanagsin mukaan yhtiö on voimakkaan uudelleenjärjestelyn kourissa, ja tulevaisuus on valoisa.

— Kesällä parannamme jatkoyhteyksiä ja meillä on uudenaikaisempi lentokalusto, lupaa Vanags.

Blue1:n ja Air Balticin lisäksi Lappeenrannasta lentää jatkossakin myös Ryanair, mutta sen kolmesta reitistä yksi tippuu pois huhtikuun puolivälissä.

Lennot Lappeenrannasta

Blue1

Lentää Kööpenhaminaan neljä kertaa viikossa 1.6.2012 alkaen.

Air Baltic

Lentää Riiaan neljä kertaa viikossa.

Ryanair

Lentää Milanoon, Brysseliin ja Düsseldorfiin kaksi kertaa viikossa. Brysselin-lennot loppuvat 17.4.2012.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara